Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili superauto

Aston Martin planira uzdrmati svijet, a posla će biti i za Matu Rimca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aston Martin se priprema uzdrmati svijet automobila te su najavili projekt superautomobila, na kojem će sudjelovati čak četiri druge tvrtke, a među tih pet prestižnih partnera, svoje mjesto dobio je i Mate Rimac, odnosno njegova tvrtka Rimac Automobili.

Plan Aston Martina jest hibridni superautomobil snage 1000 konjskih snaga, a zasad je poznad samo pod oznakom AM-RB 001. Iz Aston Martina, međutim, obećavaju - bit će brz poput bolida Formule 1, piše portal Top Gear.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Podaci FINA-e su netočni" Mate Rimac otkrio kolike su zapravo plaće u njegovoj firmi: "Ne tvrdim da su fantastične, ali..." Sastanak u Vladi s čelnicima tvrtke Rimac Automobili (Foto: Twitter/Vlada) autoindustrija u Hrvatskoj Plenković primio Matu Rimca, u petak mu stiže u uzvratni posjet: "Pokazat ćemo što je važno, na njemu je da odluči"

Njegov izgled nije tajna (vidi slike) i moramo priznati da izgleda poput prave cestovne superjurilice, no dosad nije otkrivano tko će raditi na njegovim komponentama. Sad je i to poznato pa krenimo redom.

Motor

Motor za 001 izradit će britanska tvrtka Cosworth, a bit će riječ o zvijeri zapremine 6.5 litara s 12 cilindara i već spomenutih 1000 konjskih snaga. u Aston Martinu naglašavaju da će u trenutku kad bude instaliran u 001, to biti najbolji cestovno legalan motor s unutarnjim izgaranjem na svijetu.

Transmisija

Tvrtka Ricardo izradit će transmisiju za 001, a riječ je o mjenjaču sa sedam brzina, koji će biti dovoljno lagan da ne remeti omjer od jedne konjske snage po kilogramu tog automobila ali ujedno i dovoljno snažan da se može nositi s toliko konjskih snaga

Baterijsko napajanje za hibridni motor

Ovdje u priču ulaze na velika vrata Rimac Automobili. Svojim Concept_One automobilom Rimac je napravio već toliko uspjeha, da je ovakav angažman bio samo pitanje vremena. Njegova baterija sigurno će biti na visini zadatka, no tek ćemo vidjeti hoće li 001 uspjeti pokoriti Concept_One , koji je dosad unezvjerio konkurenciju, bez predrasuda.

Šasija

Ovaj će dio automobila biti zadatak tvrtke Multimac. Bit će izrađena od karbona.

Kočnice

Tvrtka Alcon će napraviti kočnice, koje će zaustavljati tog "divljaka" iz suludih brzina na nulu, ili negdje između. Po potrebi.

Milijunaši i milijarderi diljem Velike Britanije ali i svijeta, već imaju "mokre snove".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene