Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje putem satelitske veze

Assange: Vrijeme je da SAD prestane progoniti WikiLeaks!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, američkoj je Vladi uputio poziv za okončanje sankcije protiv njega. U međuvremenu je proglašen neprijateljem SAD-a, a ako s njim u kontakt stupi bilo koji član vojske, prijeti im i smrtna kazna.

'Vrijeme je da SAD prestane svoj progon WikiLeaksa, da prestane svoj progon naših ljudi i da prestane progon naših navodnih izvora', rekao je Julian Assange, u govoru putem satelitske veze koji je bio emitiran novinarima na Općoj skupštini UN-a, piše CNN.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom"

'Vrijeme je da predsjednik Obama učini pravu stvar i pridruži se snagama promjene, ne samo riječima već i djelima', kazao je Assange. Njegov govor emitiran je uz pomoć ruske televizije RT, iz ekvadorske ambasade u Londonu u kojoj je zatražio azil i u kojoj se nalazi od lipnja ove godine.

>> Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom?

Emitiranje njegovog obraćanja u sobi za novinare u UN-u organiziralo je ekvadorsko veleposlanstvo pri Ujedinjenim narodima.

Od 2011. do lipnja ove godine Julian Assange bio je u kućnom pritvoru u Britaniji. Ali, nakon opasnosti od izručenja Švedskoj koja ga traži zbog optužbe za silovanje maloljetnice, Assange je pomoć zatražio od Ekvadora.

Neprijatelje SAD-a: Članovi vojske koji stupe s njim u kontakt mogu biti osuđeni na smrt

Američka vojska proglasila je Assangea neprijateljem SAD-a, što je zakonski u istoj kategoriji s teroristima Al Kaide. Ako bilo koji član vojske stupi u kontakt s WikiLeaksom ili onih koji podržavaju WikiLeaks, smatrat će se da komuniciraju s neprijateljem, za što je najteža propisana kazna smrt, prenose The Sydney Morning Herald.

Još 2010. godine američki potpredsjednik Joe Biden, Assangea je prozvao 'teroristom', a mnogi američki kongresnici tražili su da ga se optuži za špijunažu, nakon što je na stranici WikiLeaks objavio tajne dokumente američke Vlade.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene