Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe za seksualno zlostavljanje

Sud odlučio: Assange će ipak biti izručen Švedskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange danas je na sudu u Londonu izgubio pravnu bitku protiv izručenja Švedskoj koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Sud u Londonu je danas ujutro odbio Assangeovu žalbu i donio odluku da se 40-godišnjeg Australca može izručiti Švedskoj. Njegovi odvjetnici imaju 14 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu, no ako to ne učine Britanija ga je dužna izručiti Švedskoj u roku od 10 dana.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

Assange je nekoliko mjeseci živio u kućnom pritvoru u liksuznoj vili u Norfolku na istoku Engleske. Uhićen je u prosincu prošle godine po međunarodnoj tjeralici.

>> Bivši kolega: Assange je paranoik gladan moći

>> Istraživanje u 24 države: Dvije trećine ljudi podržava Assangea

Ispred suda u Londonu jutros se održavao prosvjed potpore 'sloboda za Assangea'.

Assange se odlučio žaliti na odluku suda iz veljače, kada je odlučeno kako treba biti izručen Švedskoj. Iako nije optužen švedski tužitelji ga žele ispitati o dvije različite optužbe za seksualno zlostavljanje u kolovozu 2010. godine.

Podsjetimo, Assangeu u Švedskoj prijeti optužnica zbog seksualnog zlostavljanja i to od dvije žene. Optužbe se odnose na seksualni odnos bez kondoma, odnosno da je seksualni čin obavljen pod prisilom. U Švedskoj se seks bez kondoma, ukoliko jedna osoba traži da seks bude vođen sa zaštitom, smatra seksualnim zlostavljanjem.

Assange je optužbe opovrgnuo uz navode kako su to pukušaji 'da ga se makne i ušutka' te kako bi bilo nepravedno da ga se pošalje u zemlju čiji su mu jezik i pravosudni sustav 'potpuna nepoznanica'. Njegovi odvjetnici pak, tvrde kako je sve to igra te da će ga Švedska, ako ga Britanija izruči, odmah 'proslijediti' SAD-u. Tužitelji u Švedskoj su odbacili te tvrdnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene