Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pušta teritorij pobunjenicima

Assad taktikom i dalje drži ključeve Sirije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi izvještaji o uspjesima pobunjenika u Siriji, smatraju neki stručnjaci, pokazuju se kao još jedan od taktičkih poteza sirijskog predsjednika Bašara al-Assada.

Asia Times izvještava kako se čini da su 'režimske snage namjerno predale dijelove teritorija s malo ili ništa otpora... kako bi skratile svoje komunikacijske linije i troškove - ali isto tako kako bi mogle priuštiti građanima okus verzije slobode koja sliči noćnoj mori i koja bi ih natjerala na izbor Assadove vlasti kao manjeg zla'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po prvi put PUTIN POTVRDIO Rusija sad podržava i protivnike Bašara al Asada Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati

>> Assad: Pobunjenici na kraju neće pobijediti

Efekti takvih poteza istovremeno su vojni i socijalni: režimske snage neumorno bombardiraju novooslobođena područja oko Damaska te na taj način stvaraju teške uvjete na terenu, dok pobunjenici na sjeveru i istoku zemlje pljačkaju po zgradama i pokušavaju voditi gradove bez hrane, vode, struje i novca.

Jedan od boraca rekao je za Guardian kako su pobunjenici postali ogroman problem u okolici grada Alepa. 'Bataljuni samo sjede u oslobođenim područjima i drže kontrolne točke te zadržavaju ljude... Postali su gori od režima', istaknuo je taj neimenovani borac.

Assadov potez doveo je do političke i vojne pat pozicije, koja zapravo ide na ruku sirijskom predsjedniku, jer on na taj način čuva resurse za obranu ključnih dijelova Damaska, dok istovremeno uspijeva uvjeriti dio građana kako su pobunjenici samo 'banda običnih kriminalaca'.

Assadova taktika je vojno preživljavanje i držanje ključnih gradova, prometnica i infrastrukture pod kontrolom tijekom ove godine. Istovremeno očekuje kako će se naoružani pobunjenici međusobno sukobiti oko teritorija, resursa, taktike i ideologije.

Neki stručnjaci za Siriju, poput Joshue Landisa, tvrde kako će Assad preživjeti ovu godinu i ući u 2014. No ima i onih koji smatraju kako najjača grupa pobunjenika Jabhat al-Nusram koja ima 5.000 boraca, želi da Sirija gori kako bi oni osigurali oslonac u osvojenim područjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene