Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenica za ljduska prava

'Assad će za mučenje djece kad tad stati pred lice pravde'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijske vlasti sistematski pritvaraju i muče djecu, tvrdi UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay.

Duboko je zabrinuta za sudbine stotina djece zadržane u pritvoru, a uvjerena je kako bi sirijski predsjednik Bashar al-Assad da to zaista želi bez ikakvih problema mogao zaustaviti pritvaranje i ubijanje civila.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Prije nego je Assadova vlada prihvatila mirovni plan koji je kao izaslanik UN-a i Arapske lige predložio Kofi Annan Pillay je naglasila kako će sirijski vođa zasigurno morati odgovarati za zlostavljanja nevinih žrtava koje su počinili pripadnici njegovih sigurnosnih snaga, a uvjerena je i kako bi trebao odgovarati za zločine po zapovjednoj dužnosti.

>> Iznimno siloviti sukobi u Siriji, najmanje dvoje poginulo

'To je pravna situacija. Činjenično postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da je mnoge zločine sigurnosnih snaga moralo biti odobreno s najviše razine vlasti', odlučno tvrdi Pillay koja je uvjerena kako Vijeće sigurnosti UN-a ima dovoljno pouzdanih informacija da od Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatraži nalog.

Osvrćući se na događaje u Siriji, javlja BBC, Pillay je opisala strahote koje prolaze sirijska djeca. 'Pucaju im u koljena, pritvoreni su zajedno s odraslima u nehumanim uvjetima, odbija im se liječnička pomoć za ozljede, a zadržavaju ih kao taoce ili informatore', objasnila je Pillay i dodala kako netko tko je počinio takve zločine za njih mora i odgovarati, a sreća u nesreći je što takav zločin ne zastarijeva pa će ‘osobe poput gospodina Assada kad tad izaći pred lice pravde’. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene