Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučno 'ne' RS

Ashdown: Referendum u Škotskoj ne može biti presedan za BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usporedba referenduma o nevisnosti Škotske od Velike Britanije i secesionističkih planova koje spominje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije moguća jer je riječ o potpuno različitim situacijama, a sasvim je izvjesno da bi pokušaj otcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine naišao na "žestoki odgovor", ocijenio je lord Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".

"Ako se predsjednik RS, ili bilo tko drugi u BiH, odluči za tu avanturu (otcjepljenje), suočit će se sa žestokim odgovorom. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH za nas su svetinja", kazao je Ashdown.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Nametnuli mu sankcije 2017. SAD upozorile Dodika: "Griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok on provodi secesionističku agendu" Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Najava provedbe referenduma o neovisnosti Škotske, zakazanog za 18. rujna, u BiH je pojačala strahove da bi vlasti u RS-u to mogle iskoristiti kao još jedan povod za promicanje ideje o otcjepljenju tog entiteta od BiH. "Nije iznenađenje da oni koji žele raspad BiH, riskirajući teško uspostavljeni mir u tom dijelu svijeta, očajnički traže uzor i pokriće za svoje aktivnosti", ustvrdio je Ashdown.

'Velika Britanija je na rubu raspada'

Pojašnjavajući kako je riječ o bitno drugačijim okolnostima, Ashdown je istaknuo kako je u slučaju Škotske referendum temeljen na ustavu i dogovoru britanskog naroda i parlamenta, dok eventualni referendum o neovisnosti RS ne bi imao nikakvo zakonsko uporište, nego bi značio otvoreno kršenje međunarodnog prava, ali i "kraj mira u BiH".

Ashdown drži kako je vjerojatnije da će se Škoti u konačnici odlučiti za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, no ako se ono ipak raspadne, to će uslijediti na miran način. "Ne vidim kako se to isto može dogoditi u BiH. Nezavisnost RS označit će kraj mira u BiH", upozorio je Ashdown.

Podsjetio je i kako je Zapad preuzeo obvezu očuvanja suverenosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, što je i "uklesano u kamenu" kao sastavni dio Daytonskog sporazuma. Ashdown je zaključio kako je jasno da je raspad BiH moguć isključivo na temelju unutarnjeg sporazuma o tome i uz suglasnost međunarodne zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene