Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova etapa pomirbe

Armenski predsjednik stigao u povijesni posjet Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Armenski predsjednik Serž Sargsjan stigao je u srijedu u turski grad Bursu u povijesni posjet Turskoj, čime otvara novu etapu pomirbe dviju zemalja, objavili su turski mediji.

Sargsjan je stigao oko 15.30, a na aerodromu ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, javlja France Presse. Predsjednici Turske i Armenije u srijedu će gledati nogometnu utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo i tako pokušati priskrbiti potporu javnosti za sporazum kojim se otvara granica između tih dviju zemalja i obnavljaju odnosi zatrovani stoljećem neprijateljstva. Prije utakmice njih će dvojica razgovarati u četiri oka. Turski predsjednik Abdullah Gul lani je u sklopu prvoga kruga svoje tzv. 'nogometne diplomacije' posjetio Erevan.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Nijedna reprezentacija nema izgleda kvalificirati se za svjetsko prvenstvo, a sama činjenica da će dvojica predsjednika stajati zajedno na tribinama prije koju je godinu bila nezamisliva, objavio je Reuters. Turska i Armenija godinama su neprijatelji, od Prvoga svjetskog rata kad su Turci masovno ubijali Armence. Armenija danas tvrdi da je to bio genocid, a Turska da nije. 'Danas je doista povijesni dan i doista sam htio doći ovamo', kaže u autobusu što ga vozi na nogometnu utakmicu u Bursu Sayat Tekir, student koji je rođen u Armeniji, a živi u Turskoj.

Ugovor koji su Turska i Armenija u subotu potpisale u Zuerichu mogao bi pridonijeti stabilizaciji kavkaskoga područja s ranjivim energetskim koridorom i ublažiti armensku geografsku izolaciju. Oba parlamenta moraju još prihvatiti taj sporazum, a nacionalisti u objema zemljama protive mu se, upravo kao i Azerbajdžan koji je turski saveznik i proizvođač nafte i plina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene