Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici upozoravaju

'Ako ovisite o ledu, budućnost nije sjajna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količina arktičkog leda dostigla je treću najnižu razinu otkad postoje satelitska mjerenja.

Nova situacija koristi pomorcima koji su dobili nove puteve, no ne i sisavcima koji žive na sjeveru. Znanstvenici naglašavaju kako je razina za čak 40 posto manja od prosjeka koji se prati već 20 godina te da je sadašnja površina leda 4,76 milijuna četvornih metara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispod arktičkih ledenjaka otkucava metanska bomba Slika nije dostupna Na Arktiku zbog globalnog zatopljenja nastala nova vrsta medvjeda

'Ovo je treći put da je površina leda pala ispod pet milijuna i sve se to očituje posljednje četiri godine', izjavio je znanstvenik Mark Serreze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Koloradu napominjući kako je očigledno da je optimizam oko spašenog Arktika preuranjen.

>>Arktik se zagrijava tri puta više od Zemlje 

Naime tijekom ljeta dugogodišnji led se jednostavno otopio u mora sjeverno od Aljaske. Znanstvenici su očekivali kako će se u zimskom periodu stanje poboljšati, no to se nije dogodilo jer je i ožujak bio natprosječno topao.

Manjak leda najviše je utjecao na morževe, njih desetak tisuća borave na kopnu, a NASA-ini podaci koji govore o tome kako je riječ o najtoplijoj godini u posljednjih 130 nisu nimalo ohrabrujući.

'Ukoliko ovisite o ledu, budućnost i nije baš sjajna', kazao je znanstvenik Serrezze za BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene