Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na obalama Galilejskog jezera

Na pomolu veliko arheološko otkriće u Izraelu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski i američki arheolozi vjeruju da su na obalama Galilejskog jezera pronašli rodno mjesto trojice apostola, Petra, njegovog brata Andrije i Filipa.

Arheolog Mordechai Aviam sa sveučilišta Kinneret smatra da je s američkim kolegama pronašao ostatke rimskog grada Juliasa, koji je po pisanju rimskog povjesničara Josipa Flavija izgrađen na ruševinama Betsaide, ribarskog sela na galilejskoj obali u kojem su po Evanđelju rođeni Petar, Andrija i Filip.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Zoran Milanović I o Butkoviću Milanović: "Plenković nas uvlači u sukobe koje ne razumije"

Arheolozi desetljećima tragaju za ostacima Juliasa, a dosad su se istraživanja uglavnom svela na tri moguće lokacije.

Sada imaju glavnog kandidata jer su iskapanjima nakon bizantskog došli do rimskog sloja. "Otkrili smo nešto lončarije, novčiće, i što je najvažnije, popločene ostatke rimskog kupališta. To pokazuje da se nije radilo o nekom malenom selu, nego o lokalitetu koji bi odgovarao gradu Juliasu", rekao je AFP-u Aviam.

"Vjerujemo da je ispod Betsaida", naglasio je.

Nalazište, koje se nalazi na mjestu koje se danas naziva el-Araj, smješteno je blizu rijeke Jordan, nekoliko stotina metara od Galilejskog jezera. No, razina vode u jezeru u ono je doba bila puno viša nego danas.

Mordechai Aviam nada se da će u daljnjim iskapanjima uspjeti doći do židovskog sloja i time potvrditi svoju teoriju.

Nalazište do daljnjega neće biti otvoreno za javnost, rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene