Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatno otkriće

Arheolozi pronašli selo staro 11 tisuća godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su na Cipru otkrili selo staro oko 11000 godina za koje drže da je najstarije poljodjelsko selo na sredozemnim otocima i dokazuje da su se poljodjelci ondje vrlo brzo naselili s Bliskog istoka, rekli su francuski stručnjaci koji vode istraživanje.

Iskapanja na arheološkom nalazištu Klimonas još traju, a dosad su pokazala da su se seoske zajednice na Cipru formirale između 9100 i 8600 godina prije Krista. To je tek nekoliko stoljeća nakon prvih sjedilačkih zajednica iz doba neolitika koje su počele uzgajati divlje žitarice na Bliskom istoku (otprilike 9500 godina prije Krista).

'Arheolozi su na nalazištu pronašli ostatke zajedničke kuće od nepečene zemlje promjera 10 metara, koja je bila poluukopana i možda služila za skladištenje uroda, a uokolo su bile nastambe', priopćio je francuski Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS).

Na nalazištu Klimonas pronađene su kremene strelice, perle od zelena kamena te pougljenjena zrna pšenice koja je prve stigla s Bliskog istoka.

Analiza kostiju s Klimonasa pokazala je da su seljani jeli autohtonog ciparskog vepra, koji je u to vrijeme bio jedina velika divljač te da su sa sobom donijeli mačke i male domaće pse. (Hina)

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište u Karlovcu - 3 U Karlovcu Obnova vodovodnih cijevi pretvorila se u arheološku senzaciju: "Obožavamo svoj posao jer nikad ne znamo na što ćemo naići" Ilustracija Što radi Cipar, a što Hrvatska Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene