Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoći će turizmu

Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza godina problema u Egiptu, arheologija je bila na čekanju. Ipak, ove godine se sve vraća. Jedno od zadnjih najnovijih otkrića je 17 mumija običnih ljudi koji su živjeli u vrijeme Alexandra Velikog.

U Egiptu je otkriveno staro nalazište s najmanje 17 netaknutih mumija.

Pročitajte i ovo Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti Ilustracija (Foto: AFP) Stotine kovanica Epohalno otkriće: Drevni novčići pronađeni u kazalištu mogli bi vrijediti milijune

Ovo je zadnje nalazište u nizu otkrića koje je i sam ministar opisao kao iznimnu pomoć za njihove opadajuće rezultate u turizmu. Grad koji je otkriven 8 metara ispod zemlje, 250 kilometara južno od Caira, sadrži različite sarkofage, životinjske sanduke i papiruse ispisane Demotskim pismom.

Grobnicu koja je dio starog nekorpolisa, otkrila je grupa studenata sa Sveučilišta u Kairu putem radarske tehnologije.

Nije se još procijenila starost mumija, ali se vjeruje da su iz egipatskog Grčko-Rimskog razdoblja, u vremenskom rasponu od 600 godina, iz doba netom prije nego je Aleksandar Veliki osvojio Egipat., navodi Mohamed Hamza, dekan Arheološkog instituta na Sveučilištu u Kairu.

Otkriće ovih nearistokratskih mumija se smatra jedinstvenim zato što je jedno od prvih takvih na ovom području. Egiptolog Salah al-Kholi je na novinskoj konfereniciji izjavio kako je to „prvo ljudsko nalazište u srednjišnjem Egiptu s toliko mumija.“

„Postoji vjerojatnost da su čak 32 mumije u grobnici, uključujući žene, djecu i novorođenčad. No znat ćemo više, istraživanje je tek počelo,“ izjavio je al-Kholi.

'Povijesna' godina

Egipat se nada da će ova nova otkrića malo popraviti sliku države u inozemstvu, posebno nakon burnog razdoblja Arapskog proljeća i nestabilnosti nakon 2011.godine Osim toga, nada se da će nova nalazišta potaknuti interes među turistima da vide čuda starog Egipta.

2017. bila je povijesna godina za naša arheološka otkrića. Čini se kao poruka od naših predaka koji nam daju ruku u pomoć kako bismo dobili svoje turiste natrag,“ izjavio ministar al-Enany.

Arheolozi su diljem Egipta pronašli nekoliko relikvija u prethodnim mjesecima.

U srijedu, 10. svibnja, iz Ministarstva Antikviteta, najavili su da su otkrili ono za što se smatra da bi trebala biti 3.700 tisuća godina stara odaja faraonove kćeri.

Osim toga, u ožujku su također pronađeni kipovi velikih egipatskih faraona. Kipovi su pronađeni u glibu, na razrušenom građevnom prostoru između zgrada u predgrađu Kaira. Na tom mjestu bio je smješten faraonski glavni grad, Heliopolis, jedan od najstarijih gradova starog Egipta. Smatra se da kipovi predstavljaju faraone iz 19. dinastije koji su vladali od 1300 do 1200 godine prije Krista, a to su bili kraljevi Ramzes Drugi i Seti Drugi.

Prije kipova, na početku 2017., arheološka sezona se otvorila s nalazištem 12 groblja za koje se vjeruju da su stara oko 3.500 tisuće godina.

Yehia Rashed, egipatski ministar turizma izjavio je prošli mjesec kako bi ova otkrića mogla pripomoći broju gostiju, pa se procjenjuje brojka do 10 milijuna – što bi bilo povećanje u odnosu na 2015. kada je došlo 9,3 milijuna, ali ni blizu izvrsnim rezultatima prije nereda u državi, 2010. kada je u Egipat došlo skoro 15 milijuna turista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene