457702
457702
457702
457702
457702

ISPOVIJEST EGZORCISTA "Jednu tinejdžericu vrag je opsjeo za vrijeme mise. Toga dana predstavio sam se sotoni"

  • , 20.11.2016., 14:08
  • Autor:
  • komentara

Manuel Acuna tvrdi da je izveo otprilike 1200 obreda istjerivanja đavola i još uvijek se sjeća prvog.

 
 
 
 
Manuel Acuna provodi egzorcizam (Foto: AFP)
Manuel Acuna provodi egzorcizam (Foto: AFP)

Manuel Acuna škropi blagoslovljenom vodom i maše raspelom, zatim polaže ruku na znojno čelo žene ispred sebe dok ona vrišti.

To nije film strave. To je poduka u Acuninoj školi egzorcizma, vjerojatno prvoj u Latinskoj Americi. Taj 54-godišnji luteranski pastor obučava laike za "egzorcističke savjetnike". "Oni proučavaju đavlov karakter i načine na koje on djeluje", rekao je Acuna.

"Egzorcistički savjetnik bi trebao znati prepoznati kada postoji demonska nazočnost, zaposjednutost, opsjednutost, prokletstvo", objašnjava Acuna, koji u svojoj crkvi Dobrog Pastira u predgrađu Buenos Airesa ima strastvenu sljedbu.

Ali ima i mnogo sumnjičavih. Školarina za njegov tečaj "Parapsihologije, angelologije i demonologije" iznosi 47 dolara mjesečno. On tvrdi da stvar nije u novcu. "Tajanstvenost neviđenog u nekih izaziva zadivljenost, ali druge potiče na mnoštvo kritike".

"Zvali su me svakakvim imenima. Ali ja nisam izabrao da budem egzorcist. To je bio poziv od Boga", naglašava Acuna. Suprotno od većine Latinoamerikanaca, Acuna nije katolik. Protestantski je pastor Saveza neovisnih evangeličkih luteranskih crkava.

Svećenici drugih luteranskih crkava distancirali su se od Acune i njegove škole. "Moramo se zapitati koliko je toga istina, a koliko je biznis", kaže jedan od njih, pastor Esteban Tronovsky koji je uvjeren da se egzorcizam ne može podučavati.

Acuna tvrdi da je izveo otprilike 1200 obreda istjerivanja đavola. Još uvijek se sjeća prvog, prije 15 godina. Radilo se o jednoj tinejdžerici koju je vrag, kaže, opsjeo za vrijeme mise. "Toga dana, predstavio sam se sotoni. Egzorcizam je postao moj život", rekao je. Među njegovim učenicima ima kućanica, odvjetnika, pisaca, arhitekata.

Jedna od njih, Gloria Sanchez, kaže da je živjela u ukletoj kući. Sada želi pomoći "drugim ljudima da prevladaju, razumiju i riješe takve situacije". "Ovaj tečaj mi je pomogao da shvatim mnoga iskustva moga života koja se dosad nisu mogla objasniti", rekla je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se