458111
458111
458111
458111
458111

Da nije bilo ove žene, ljudi vjerojatno nikad ne bi sletjeli na Mjesec

  • , 24.11.2016., 07:44
  • Autor:
  • komentara

Pionirski program koji je napisala Margaret Hamilton pomogao je 1969. godine prizemljiti lunarni modul i spustiti njegovu posadu na Mjesec. Predsjednik SAD-a Barack Obama joj je dodijelio Predsjedničku medalju slobode.

 
 
 
 
Margaret Hamilton (Foto: NASA)
Margaret Hamilton (Foto: NASA)

Predsjednik SAD-a Barack Obama u Bijeloj kući je uručio Predsjedničke medalje slobode, najviša civilna odlikovanja, koja se dodjeljuju pojedincima koji su značajno doprinijeli nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim poduhvatima.

Margaret Hamilton pored spisa s navigacijskim softverom koji su ona i njezin tim napisali za projekt Apollo (Foto: Draper Laboratory)

Margaret Hamilton pored spisa s navigacijskim softverom koji su ona i njezin tim napisali za projekt Apollo (Foto: Draper Laboratory)

Među nizom istaknutih pojedinaca koji su dobili to veliko priznanje bila je i jedna 80-godišnjakinja, za koju mnogi nisu nikad čuli, a bez koje bi povijest danas vjerojatno sasvim drugačije izgledala.

Margaret Hamilton napisala je programsku podršku za misije iz svemirskog programa Apollo. Priznanje je dobila gotovo pola stoljeća nakon rada u misiji Apollo 11. Njezin je pionirski program pomogao prizemljiti lunarni modul i spustiti njegovu posadu na Mjesec 1969. godine.

Prilikom uručivanja priznanja, Obama je rekao kako Margaret Hamilton "simbolizira generaciju neopjevanih žena koje su pomogle poslati čovječanstvo u svemir".

Nakon uspješnog slijetanja na Mjesec u centru pažnje bili su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin, no svega toga vjerojatno ne bi bilo da iza kulisa Margaret Hamilton nije napisala program koji je u tomu pomogao. Treba imati na umu da je kôd programa napisala u potpunosti ručno, bez pomoći kompjutora.

Margaret Hamilton vodila je tim na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) koji je kreirao softver za NASA-ine misije na Mjesec. Sama Hamilton sjajno je reagirala kad su se nekoliko minuta prije no što je lunarni modul trebao sletjeti na Mjesec, 20. srpnja 1969. godine, uključili alarmi na nekoliko kompjutora. Zahvaljujući njezinim zahvatima u računalni sustav, NASA-in tim mogao je nastaviti s procedurom slijetanja.

Margaret Hamilton i Barack Obama (Foto: AFP)

Margaret Hamilton i Barack Obama (Foto: AFP)

"Da računalo nije prepoznalo taj problem i odmah poduzelo mjere za oporavak, sumnjam da bi slijetanje na Mjesec u misiji Apollo 11 bilo uspješno", napisala je ona 1971. godine, prenosi BBC.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se