Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLAVNA MISIJA APOLLO 11

Da nije bilo ove žene, ljudi vjerojatno nikad ne bi sletjeli na Mjesec

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pionirski program koji je napisala Margaret Hamilton pomogao je 1969. godine prizemljiti lunarni modul i spustiti njegovu posadu na Mjesec. Predsjednik SAD-a Barack Obama joj je dodijelio Predsjedničku medalju slobode.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u Bijeloj kući je uručio Predsjedničke medalje slobode, najviša civilna odlikovanja, koja se dodjeljuju pojedincima koji su značajno doprinijeli nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim poduhvatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrti čovjek na Mjesecu: "Znam da vanzemaljci nisu bili na Zemlji, a evo i zašto..." Slika nije dostupna Krivac - Mjesec NIJE NEMOGUĆE Dan od 25 sati? Doznajte kada bi se to moglo dogoditi

Među nizom istaknutih pojedinaca koji su dobili to veliko priznanje bila je i jedna 80-godišnjakinja, za koju mnogi nisu nikad čuli, a bez koje bi povijest danas vjerojatno sasvim drugačije izgledala.

Margaret Hamilton napisala je programsku podršku za misije iz svemirskog programa Apollo. Priznanje je dobila gotovo pola stoljeća nakon rada u misiji Apollo 11. Njezin je pionirski program pomogao prizemljiti lunarni modul i spustiti njegovu posadu na Mjesec 1969. godine.

Prilikom uručivanja priznanja, Obama je rekao kako Margaret Hamilton "simbolizira generaciju neopjevanih žena koje su pomogle poslati čovječanstvo u svemir".

Nakon uspješnog slijetanja na Mjesec u centru pažnje bili su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin, no svega toga vjerojatno ne bi bilo da iza kulisa Margaret Hamilton nije napisala program koji je u tomu pomogao. Treba imati na umu da je kôd programa napisala u potpunosti ručno, bez pomoći kompjutora.

Margaret Hamilton vodila je tim na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) koji je kreirao softver za NASA-ine misije na Mjesec. Sama Hamilton sjajno je reagirala kad su se nekoliko minuta prije no što je lunarni modul trebao sletjeti na Mjesec, 20. srpnja 1969. godine, uključili alarmi na nekoliko kompjutora. Zahvaljujući njezinim zahvatima u računalni sustav, NASA-in tim mogao je nastaviti s procedurom slijetanja.

"Da računalo nije prepoznalo taj problem i odmah poduzelo mjere za oporavak, sumnjam da bi slijetanje na Mjesec u misiji Apollo 11 bilo uspješno", napisala je ona 1971. godine, prenosi BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene