Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki napredak

Ohrabrujući rezultati: Nova aplikacija za vježbu mozga poboljšava pamćenje oboljelima od demencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova aplikacija za vježbu mozga poboljšava pamćenje ljudima koji su u ranom stadiju demencije.

Računalna igra za vježbanje mozga koju su razvili britanski neuroznanstvenici pokazala je kako poboljšava pamćenje pacijentima u najranijim fazama demencije i može pomoći takvim bolesnicima spriječiti simptome kognitivnog pada.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Božena Beber izbivala više od 24 sata Sretan kraj potrage: Nestala 80-godišnjakinja vratila se kući

Istraživači koji su razvili aplikaciju sličnu igri otkrili su da su pacijenti koji su igrali igru tijekom razdoblja od mjesec dana imali oko 40 % poboljšanja u njihovim memorijskim rezultatima.

"Nadamo se da ćemo proširiti rezultate u budućim istraživanjima zdravog starenja i blage Alzheimerove bolesti", rekao je George Savulich, voditelj istraživanja na Cambridgeu. Demencija je velik globalni zdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je 2015. godine oko 47,5 milijuna ljudi bolovalo od demencije, a taj se broj brzo povećava.

Stanje je neizlječivo, a postoji nekoliko lijekova koji mogu ublažiti simptome koji su vezani uz gubitak pamćenja, razmišljanje, ponašanje, navigacijske i prostorne sposobnosti te postupni gubitak sposobnosti obavljanja svakodnevnih zadataka.

Objavivši svoje rezultate u Međunarodnom časopisu za neuropsihofarmakologiju, Savulich je rekao da su pacijenti koji su odigrali igru zadržali složenije vizualne informacije od onih koji to nisu učinili, piše Independent.

"Iako ova vrsta treninga mozga u konačnici neće moći spriječiti ili izliječiti bolesti pamćenja kao što je demencija, ovo je obećavajući način za ublažavanje simptoma rane bolesti", rekla je Tara Spiers-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene