Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni hakerski napad

Anonymousi pozvali slovenske hakere da napadnu web stranice Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 12.000 osoba u Sloveniji je do sada preko grupa na Facebooku najavilo da će sudjelovati na prosvjedima koji bi se u Ljubljani i Mariboru u subotu trebali održati na poziv međunarodne hakerske mreže Anonymous.

Skupina je i Sloveniju uvrstila na popis država čije se vlade zauzimaju protiv slobodnog pristupa internetu. Slovenija je zajedno s još 21 državom Europske unije u četvrtak prošlog tjedna u Japanu potpisala pristup kontroverznom međunarodnom sporazumu ACTA kojim bi se na svjetskoj razini štitila autorska prava na internetu i ograničilo piratstvo.

Dio javnosti i civilnih udruga u Sloveniji slaže se s ocjenom hakerske skupine da bi predviđena regulacija i kontrola uporabe interneta na način predviđen ACTA-om značila jednu vrstu cenzure i filtracije sada dostupnih sadržaja u suprotnosti s idejom slobodnog i otvorenog pristupa svim sadržajima koje omogućuju nove tehnologije.

Pročitajte i ovo Okupljanje islamista u Hamburgu 27. travnja 2024. Okupljanje islamista Usred Europe paradirali s transparentima koji pozivaju na šerijat, političari složni u osudi: "Takvi slobodno mogu iseliti" Poljski poljoprivrednici Pao dogovor Okončana kriza na poljsko-ukrajinskoj granici koja je trajala mjesecima

>>Hoće li se zbog ACTA-e osnovati internetska policija?

Zanimljivo je od ACTA-e naknadno distancirala i slovenska veleposlanica u Japanu Helena Drnovšek Zorko, koja ga je u ime svoje vlade potpisala. U javnoj izjavi je navela da su je na loše strane sporazuma upozorila njena djeca i da se ispričava što je kontroverni sporazum morala potpisati, kao predstavnica zemlje čija joj je vlada dala takve naputke.

Od ACTA-e ,koja kao sporazum još nije na snazi jer bi ga trebali ratificirati nacionalni parlamenti pa i Europski parlament, distanciralo se i više slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu, pa nije sasvim isključeno ni da bi nova slovenska vlada u formiranju mogla razmisliti o povlačenju iz sporazuma.

Slovenski mediji ne očekuju da će se u Mariboru i Ljubljani na prosvjedima naći veći broj prosvjednika, ali je slovenska vlada dala do znanja da vodi računa o pozivu koji je mreža Anonymous uputila svojim slovenskim istomišljenicima u video poruci početkom tjedna. U njoj Anonymous 'slovensku braću i sestre' koji se protive 'porobljavanju interneta' pozivaju da napadnu poslužitelje službenih internetskih stranica slovenske vlade i pokušaju doći do službenih dokumenata i elektroničke pošte ako njihova vlada ne povuče svoj potpis. Iz ministarstva za javnu upravu, koje je zaduženo za zaštitu vladinih servera, tvrde da su prijetnju uzeli ozbiljno, ali odbijaju reći jesu li poduzeli dodatne mjere zaštite za domenu gov.si.

Ljubljanski list 'Žurnal' objavio je u petak u svom internet-izdanju kako simpatizeri Anonymousa očekuju da bi u subotu u Ljubljani i Mariboru na glavnim gradskim trgovima protiv 'porobljavanja interneta' moglo prosvjedovati oko 5.000 uglavnom mladih ljudi, ali da su potencijalni prosvjednici pomalo u strahu jer policija zbog najavljenog hakerskog napada na servere vlade primjenjuje pojačanu kontrolu njihove internet komunikacije.

No, u međunarodno koordiniranom hakerskom napadu na servere vlada koje podupiru ACTA-u u subotu bi moglo sudjelovati od 30.000 do 50.000 aktivista koji se slažu sa stajalištima koje o ACTA-i ima skupina Anonymous, tvrdi list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene