Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje nade za mir

Annan pozvao Vijeće sigurnosti UN-a na veći pritisak na Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Annan upozorio je jučer Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi kriza u Siriji uskoro mogla izmaći kontroli i pozvao je na 'znatan pritisak' na Damask zbog podrivanja njegovog mirovnog plana, izvijestili su diplomati.

Annan je na zatvorenoj sjednici VS UN-a, na kojoj je bio nazočan i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, izvijestio o stanju u Siriji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom Slika nije dostupna Napad kemijskim oružjem Glavni tajnik UN-a namjerava provesti istragu u Siriji

>> Sirija: Najmanje 78 ubijenih u Hami, žrtve većinom žene i djeca

Tom prilikom Ban Ki-moon izjavio je kako je sve manje nade da se u Siriji uspostavi mir na osnovi Annanova mirovnog plana od šest točaka zbog daljnjih nasilnih sukoba između snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjenika, izvijestili su diplomati koji su željeli ostati anonimni.

Annan je potvrdio da su 'u tijeku rasprave o mogućnosti uspostavljanja međunarodne kontaktne skupine' o Siriji koja će morati 'uključiti zemlje koje imaju utjecaj i na vladu i na oporbu', kazao je na konferenciji za tisak ne navodeći popis članova skupine.

Kao odgovor na jedno pitanje, naglasio je međutim da je 'Iran važna zemlja u regiji' i kazao kako se 'nada da će Iran sudjelovati u rješavanju sirijske krize'.

'Rasprave o sudjelovanju neke zemlje u toj kontaktnoj skupini u preliminarnoj su fazi', dodao je on.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je da je nova kontaktna skupina 'jako dobra ideja' ali da sudionici nisu još određeni.

'Svaka kontaktna skupina koja će biti usmjerena na djelovanje i dovesti do mjera za prekid nasilja bit će dobrodošla', ocijenio je glavni tajnik Arapske lige Nabil al-Arabi na istoj tiskovnoj konferenciji.

Po riječima diplomata, skupina bi mogla uključivati zapadne zemlje i regionalne sile poput Turske i Saudijske Arabije, kao i Rusiju i Kinu, dva saveznika Damaska.

Sudjelovanje Irana, još jednog saveznika Damaska, upitno je jer su se Washington, London i Pariz izjasnili protiv njegova uključenja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene