Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mirovni posrednik za Siriju

Annan odustao od Sirije, traži se žurno imenovanje njegova nasljednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefica diplomacije Europske unije Catherine Ashton pozvala je na žurno imenovanje nasljednika Kofija Annana koji je napustio dužnost mirovnog posrednika za Siriju.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izrazio je žaljenje zbog odluke Kofija Annana da napusti dužnost mirovnog posrednika za Siriju.'Žalim što Kofi Annan napušta svoju dužnost krajem kolovoza', priopćio je Westerwelle te rekao kako je 'razočaravajuće da (Annanov) mirovni plan nije bio proveden'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

'Očito je da Kofi Annan napušta mandat djelomice zbog blokade u Vijeću sigurnosti UN-a za što su odgovorne Rusija i Kina', rekao je Westerwelle. Nakon pet mjeseci uzaludnih pokušaja da mirno riješi sukob pobunjenika i režima u Siriji koji je od ožujka 2011. odnio više od 20.000 života, Annan je izvijestio UN i Arapsku ligu da nakon isteka sadašnjeg mandata mirovnog posrednika 31. kolovoza neće zatražiti novi.

>> Putin i Annan nisu postigli napredak o rezoluciji za Siriju

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ahston izrazila je žaljenje zbog Annanove ostavke te pozvala na 'žurno imenovanje njegova nasljednika kako bi se nastavila njegova misija za provedbu mirne političke tranzicije u Siriji'.

Rusija i Kina triput su u godinu dana vetom spriječile donošenje rezolucije o Siriji. Posljednji nacrt rezolucije prijetio je sirijskome režimu sankcijama ako ne prihvati Annanov mirovni plan. 'Taj je plan i dalje najbolja nada za narod Sirije', rekla je Ashton. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene