Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Annan kritizirao državni udar na Tajland

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kritizirao je vojni udar na Tajlandu protiv premijera Thaksina Shinawatre, koji se nalazi u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine UN-a, te pozvao na smirivanje stanja u zemlji.

'Nemam sve detalje, no to nije praksa koju treba ohrabrivati', rekao je Annan a prenosi France presse.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Trojica Hrvata ozlijeđena u nesreći na Tajlandu: "Jedan je slomio rebra, a drugog operiraju" Ilustracija Okolnosti se utvrđuju Stravična eksplozija u tvornici vatrometa: Krhotine posvuda, velik broj poginulih

Tajlandska vojska je pučem ukinula ustav zemlje iz 1997., te
raspustila parlament, vladu, i Ustavni sud, a reakcije stižu iz
cijelog svijeta.

Brad Adamas, direktor za Aziju Human Rights Watcha (HRW), je kazao da je 'Thaksinova vladavina uvelike srozala koncept poštivanja ljudskih prava na Tajlandu, ali suspenzija temeljnih prava po ustavu nije odgovor'.

'Tajland svoje probleme mora rješavati putem vladavine prava i na način da narod ostvari svoje pravo da izabere vlastite vođe', rekao je Adams.

Zamjenik tajlandskog premijera Surakiart Sathirathai je kazao da je 'premijer izabran na ustavni i legalni način', te da se radi o 'izabranoj vladi'.

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer je ocjenio da je 'neprihvatljivo da se na ovakav način svrgava vlada'. Novi Zeland dijeli to mišljenje, priopćivši da 'osuđuje svaki proces koji neustavnim i nedemokratskim načinima traži svrgavanje vlade'.

Japan je izrazio nadu da će se 'situacija vratiti u normalu te da će demokratske političke strukture biti ubrzo obnovljene'.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi je kazao da je 'istinski šokiran', te da nije očekivao vojni udar na Tajlandu.

U priopćenju indonezijskog ministarstva vanjskih poslova stoji da 'kao članica Zajednice zemalja jugoistočne Azije, Indonezija očekuje da će se demokratska načela, kao važan element ASEAN-a kojeg su potpisale sve članice, poštovati'.

Američki State Department priopćio je da 'pozorno prati razvoj
događaja, no situacija je trenutno nejasna', izrazivši nadu da će tajlandski narod 'svoje političke razmirice riješiti na miroljubiv način i u skladu s načelima demokracije i vladavine zakona'. 

Sonthi tvrdi da je državni udar bio nužan 

General Sonthi Boonyaratglin, vođa državnog udara u Bangkoku, izjavio je da je puč bio nužan radi jedinstva Tajlanda i dodao kako vojska nema namjeru vječno ostati na vlasti. 

'Preuzeli smo vlast', izjavio je general Sonthi u govoru koji je
prenosila televizija dan nakon svrgavanja s vlasti premijera Thaksina Shinawatre.

On je potvrdio da je vojska suspendirala ustav, ukinula senat,
zastupnički dom, vladu i ustavni sud.

'Procijenili smo da je obnašatelj dužnosti premijera izazvao raskol bez presedana u društvu, uzrokovao širenje korupcije,
nepotizma i blokadu neovisnih ustanova koje nisu mogle funkcionirati', rekao je Sonthi.

'Prijelazna je vlada', nastavio je Sonthi, 'nekoliko puta uvrijedila kralja. Zato Vijeće (kojim upravlja vojska) mora preuzeti vlast kako bi kontroliralo situaciju, vratilo normalno stanje i što prije stvorilo jedinstvo'.

Vođa državnog udara zaključio je: 'Vijeće nema namjeru vladati nego što prije vratiti vlast narodu.'

Tajlandska vojska preuzela je kontrolu nad Bangkokom i bez
ispaljenog metka zauzela zgradu državne televizije, uvela policijski sat i najavila formiranje povjerenstva za reformu ustava. 

Tenkovi i vojnici okružili su zgradu vlade i državne televizije na
kojoj je kasnije pročitan proglas prema kojem su vojska i policija preuzele kontrolu nad Bangkokom i okolnim pokrajinama.

U Tajlandu posljednjih mjeseci traje politička kriza nakon što je tamošnji ustavni sud poništio parlamentarne izbore održane u travnju, a Thaksin odbio odstupiti s dužnosti iako ga se optužuje za korupciju i zloupotrebu položaja. 

On je multimilijunaš, a optužuju ga da državne interese podređuje vlastitom biznisu. Vlasnik je telekomunikacijske tvrtke Shin Corporation, te jedan od najbogatijih Tajlanđana.

Thaksin, koji se nalazi u New Yorku, otkazao je govor koji je trebao održati na Općoj skupštini UN-a. Nije naveden službeni razlog za otkazivanje govora, a glasnogovornica UN-a Marie Okabe rekla je da je tajlandsko izaslanstvo samo priopćilo da se govor otkazuje, bez drugih pojedinosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene