Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mercerova ljestvica

Angolska Luanda najskuplji grad za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Namjeravate se iseliti u drugu državu ili samo promijeniti grad, no ne znate koliki su troškovi života. Mercer je napravio ljestvicu najskupljih i najjeftinijih gradova za život.

No, unatoč očekivanjima nekih zvučnih imena poznatih gradova, najskuplji grad je Luanda u Angoli, dok je najjeftiniji pakistanski Karachi. U Mercerovom istraživanju našlo se 214 gradova sa 5 kontinenata, a uspoređivali su se troškovi raspoređeni u 200 kategorija, uključujući i troškove stanovanja, transporta, hrane, odjeće ili zabave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude Slika nije dostupna Životna avantura Vožnja taksijem vrijedna 25.000 kuna!

New York je korišten kao indeks odnosno bazni grad i svi ostali gradovi su s njime uspoređivani. Najskuplji gradovi su: Luanda, Tokyo, N'Djamena u Čadu, Moskva, Ženeva, Osaka, Liberville u Gabonu, dok osmo mjesto dijele Hong Kong i Zurich. Život u Luandi je čak tri puta skuplji od života u najjeftinijem Karachiju.

Istraživanje bi najviše trebalo poslužiti velikim tvrtkama u određivanju idealne pozicije za njihovo poslovanje. 'Globalna mobilnost je još uvijek skupa za mnoge tvrtke. Zbog toga im je važno poznavanje troškova premještaja zaposlenika u druge zemlje, posebno u današnjem ekonomskom okruženju', smatra Nathalie Constantin – Metral, istraživačica u Merceru.

Osim Moskve, Ženeve i Zuricha, najskuplji europski gradovi su Kopenhagen na desetom mjestu, Oslo na 11., Milan na 15., London i Pariz na 17. i Bern na 22. mjestu. Budimpešta se nalazi na 94. mjestu, a Sarajevo na 196.-om. Od sjeverno i južno američkih gradova, Sao Paolo je na 21. mjestu, dok je New York na 27.-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene