Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sustav se urušava'

ANGELINA UPOZORILA SVIJET

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebna izaslanica UN-ove agencije za izbjeglice, glumica Angelina Jolie-Pitt, upozorila je u ponedjeljak da se međunarodni humanitarni sustav zbrinjavanja izbjeglica urušava.

Govoreći povodom BBC-eva dana posvećenog izbjeglicama i problemu globalne migracije ona je upozorila na "strah od migracije" istaknuvši kako je upravo sadašnji trenutak prilika, koja se pojavi jednom u životu neke generacije, da se sve zemlje zajedno angažiraju oko te problematike.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

Ranije je čelnik UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, kazao da je izbjeglička kriza postala globalni problem. Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi kazao je s tim u vezi za BBC da jednostavno vraćanje migranata "neće funkcionirati".

Angelina Jolie upozorava pak sa svoje strane da je više od 60 milijuna ljudi raseljeno diljem svijeta, što je više nego li u bilo koje vrijeme u posljednjih 70 godina.

"To nam govori da je situacija vezana uz mir i sigurnost u svijetu duboko zabrinjavajuća", kazala je Jolie dodavši da je trenutačna situacija takva da će "u prosjeku neka osoba biti raseljena za manje od 20 godina".

Po njezinim riječima, broj sukoba i ljestvica raseljenosti toliko su porasli da sustav zaštite i povratka izbjeglica ne funkcionira, a pozive Ujedinjenih naroda s tim u vezi ne prati i odgovarajuće financiranje tih aktivnosti već su one dramatično financijski ugrožene.

"Čudi li onda da u takvoj situaciji u kojoj je današnji svijet, neki od tih očajnih ljudi, koji su ostali bez ikakvih opcija i ne vide nikakvu nadu u povratak kući, žele doći u Europu kao posljednje pribježište, pa čak i uz rizik od smrti", upitala se retorički Jolie. Ona je istodobno upozorila da je Europa samo dio globalnog izbjegličkog problema.

Ističući Tursku, Pakistan, Libanon, Etiopiju i Jordan, glumica je kazala: "Mi na Zapadu niti smo u središtu izbjegličke krize, niti smo oni koji se pri tome najviše žrtvuju".

Upozorila je da se u "strahu od nekontrolirane migracije" zemlje međusobno natječu koja će biti oštrija, nadajući se da će se same zaštititi bez obzira koliko će to stajati njihove susjede i unatoč njihovoj međunarodnoj odgovornosti".

"Izolacionizam nije odgovor", istaknula je Angelina Jolie dodavši da "ako gori susjedova kuća, nitko nije siguran time što će zaključati vrata".

"Snaga leži u tome da budemo neustašivi", ističe poznata glumica i posebna izaslanica UN-a za izbjeglice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene