Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samosvjesna odluka građana

Merkel za cijepljenje, ali protiv obveze cijepljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nedjelju putem videoporuke njemačke građane na cijepljenje, istodobno izrazivši protivljenje uvođenju obveze cijepljenja.

"Cjepiva se konstantno razvijaju. Većina modernih cjepiva nema popratnih pojava. I smatram da je, kad odvagnete kakve su posljedice neke bolesti i, s druge strane, potencijalna opasnost od nuspojava cijepljenja, puno veća opasnost od necijepljenja nego od cijepljenja", poručila je Merkel u redovitoj videoporuci koja se objavljuje jedanput tjedno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

"Postoje bolesti poput ospica kod kojih broj oboljelih u posljednje vrijeme raste. U ovakvom slučaju cijepljenje zaista može pomoći", rekla je njemačka kancelarka, prisjetivši se vlastitog cijepljenja protiv dječje paralize u djetinjstvu. Istodobno je kancelarka izrazila protivljenje obvezi cijepljenja, ukazujući na značaj prava građana na samosvjesno donošenje odluka.

"Kao samosvjesni građani koji mogu sami odlučivati o vlastitoj sudbini, možemo se odlučiti za cijepljenje ili protiv njega", rekla je Merkel, dodavši da se u "Njemačkoj velika važnost pridaje pravu svakog građanina na vlastito donošenje odluka".

"Prepreke postavljene pred državu na putu prema uvođenju obveza u Njemačkojs pravom su vrlo visoke", rekla je Merkel aludirajući na povijesno razdoblje nacionalsocijalizma u kojemu su prava građana bila drastično ograničena.

U Njemačkoj su roditelji obvezni prije nego što upišu dijete u vrtić obaviti savjetovanje s mjerodavnim osobama kada je posrijedi cijepljenje, no obveza cijepljenja ne postoji. Tematski je povod kancelarkine videoporuke Svjetski dan borbe protiv dječje paralize koji se obilježava 28. listopada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene