Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi imidž

Kakav zaokret: Angela Merkel u kampanju igra na kartu - žene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju proglašavaju najmoćnijom zemljom svijeta, u 33 godine svoje političke karijere eliminirala je brojne muške kolege, no nije nikada promicala žensko pitanje niti igrala na kartu žene, sve do izborne kampanje za treći premijerski mandat.

U kampanji za parlamentarne izbore na kojima se 22. rujna  nada osvojiti treći četverogodišnji mandat, 59-godišnja Angela Merkel otkrivala je svoju privatnost.

'Kancelarka je nastojala promijeniti imidž kako bi se više svidjela ženskom biračkom tijelu i želi koncept 'Merkel stroj za rješavanje krize eurozone' zamijeniti konceptom 'političke čelnice s ljudskim licem'', piše tjednik Der Spiegel.

Pročitajte i ovo Hrvatica imala dva muža Sud je kaznio Hrvatica osuđena jer je imala jednog supruga u Njemačkoj, drugog u Hrvatskoj: "Jedan dan samo je nestala" Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu"

Po anketama, Merkel uživa veliku prednost pred svojim socijaldemokratskim protukandidatom Peerom Steinbruckeom, kako u žena tako i u muškaraca. No s 32 milijuna njemačkih biračica i 30 milijuna birača, ženski su glasovi ključni.

Političarku koju je časopis Forbes imenovao najmoćnijom ženom svijeta, doktoricu fizike po struci koja je odradila dva kancelarska mandata, stranački kolege (konzervativni CDU) nazivaju Mutti (mama) zbog njezina pragmatizma i majčinskog pristupa.

>> Steinbrueck tijesno pobijedio Angelu Merkel u TV sučeljavanju

No odjednom, majka se mijenja i na izbornim plakatima debelo našminkana gleda svog supruga, doktora kemije, očima punim obožavanja te bi se moglo reći da je on, Joachim Sauer, kandidat za kancelara.

'Kod kuće, daleko od političkih zavrzlama, mogu osloboditi duh, čitati i 'napuniti baterije' u svojoj obitelji', piše Merkel što su neki komentatori nazvali pokušajem 'da se igra kućanice'.

'Volim kuhati, a najdraža su mi jela goveđa mesna štruca i juha od krumpira', piše dalje kancelarka pa hvali i supruga koji se 'rijetko žali. Samo kada nema dovoljno mrvica na mom kolaču drobljencu'.

Novinarka i književnica Bascha Mika drži da je Merkel vješto iskoristila inače seksistički naziv 'Mutti'.

'Uvredu je zgrabila i pretvorila je u sliku majke nacije, koja će na se preuzeti vaše brige, koja će sve držati pod kontrolom', kaže Mika i takav pristup naziva 'lukavim, ali i štetnim, jer (Merkel) tako birače tretira kao djecu kojoj poručuje 'ne brinite se, mama je tu', a to je vrhunac depolitizacije'.

Protivnici Angele Merkel redovito je optužuju za ušutkavanje rasprava o teškim pitanjima, primjerice o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji ili smanjenju grčkog duga, kako bi uspavala birače.

U intervjuu što ga je u svibnju dala ženskom časopisu Brigitte, Merkel je otkrila da je muškarac može osvojiti 'lijepim očima' i priznala da 'nije feministica', ali da je 'zanimljiv primjerak ženskog modela'.

Stručnjaci poput novinarke Mike ocjenjuju da Merkel nije igrala na žensku kartu jednostavno zato što je odrasla u komunističkoj državi, tadašnjoj istočnoj Njemačkoj gdje društvene uloge nisu bile definirane spolom u onoj mjeri kako se to činilo na Zapadu.

'Žene iz istočne Njemačke često su čudesno pragmatične', kaže Mika. A taj pragmatizam odnosi se i na kancelarkin 'feminizam' i njezinu politiku prema rodnoj ravnopravnosti. Tako je prihvatila prijedlog svojih bavarskih saveznika o isplati posebnog dodatka za roditelje koji se skrbe za djecu u vlastitom domu, a pod pritiskom svoje ministrice za rad Ursule von der Leyen pristala da se do 2020. uvede kvota od 30 posto žena na upravljačkim pozicijama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene