444004
444004
444004
444004
444004

BREXIT JE BREXIT, ALI... 'Njemačka želi dobre odnose s Londonom'

  • , 20.07.2016., 20:38
  • Autor:
  • komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u srijedu nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u Berlinu kako će Njemačka u nastupajućim pregovorima oko Brexita štititi svoje interese ali da unatoč planiranom izlasku Velike Britanije iz Europske unije želi zadržati dobre odnose s Londonom.

 
 
 
 
Angela Merkel i Theresa May (Foto: AFP)
Angela Merkel i Theresa May (Foto: AFP)

"Polazim od toga da će pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije proteći u prijateljskoj atmosferi i na temelju mnogih zajedničkih uvjerenja", rekla je Angela Merkel nakon susreta s britanskom premijerkom Theresom May u kancelarskom uredu.

Merkel je napomenula kako pregovori o izlasku mogu započeti teko nakon službenog ponošenja zahtjeva od strane Londona. "Svima je u interesu da Velika Britanija zatraži izlazak s jasno definiranim pregovaračkim pozicijama. Mi moramo čuti što Velika Britanija želi i tada ćemo na to reagirati ", rekla je Merkel.

Prvi posjet May inozemstvu kao premijerke

Nova britanska premijerka Theresa May, kojoj je posjet Njemačkoj prvi posjet inozemstvu u svojstvu premijerke, želi, unatoč planiranom izlasku Velike Britanije iz Europske unije, zadržati dobre gospodarske odnose s Njemačkom.

"Naravno da će se naš odnos promijeniti ali prisne gospodarske veze će ostati", rekla je May.

Ona je naglasila kako će tijekom pregovora o izlasku iz EU-a Velika Britanija nastajati ostati dijelom zone slobodne trgovine. Britanija u isto vrijeme traži ograničenje pristupa državljana EU-a svom tržištu rada što će, kako je naglasila May, također biti temom pregovora.

"Useljavanje je bila jedna od najvažnijih tema referenduma o Brexitu iz čega proizlazi želja građana Velike Britanije za ograničenjem useljavanja iz Europske unije", rekla je May.

Ona je još jednom odbacila nagađanja o mogućem izbjegavanju rezultata referenduma o izlasku iz Europske unije. "Brexit znači Brexit. I mi ćemo se pobrinuti da to za Veliku Britaniju bude uspješna priča", rekla je May.

Britanska premijerka sutra putuje u Pariz gdje bi se trebala susrest s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom a teme razgovora bi također trebali biti provođenje Brexita kao i sigurnosna situacija u Europi. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se