Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuti napore za razoružavanje

Merkel: Krizu u odnosima sa Sjevernom Korejom rješavati diplomatskim putem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na diplomatski pristup u odgovoru na najnovija testiranja projektila koje je provela Sjeverna Koreja kako bi se riješilo to pitanje, dodavši da bi situaciju općenito trebao usmjeriti u pravcu procesa razoružavanja, javlja u subotu dpa.

Sjeverna Koreja je rano u utorak ispalila balističku raketu srednjeg dometa iznad sjevernog japanskog otoka Hokkaida koja je zatim pala u more. Pjongjang se pozvao na pravo na samoobranu zbog "neprijateljskih planova" Sjedinjenih Država koje trenutačno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Ukrajine Sjevernokorejske tvornice steljiva rade punom parom: Rusiji u kontejnerima šalju milijune granata Chun Ki-won s djecom vjerovali su mu Pastor spašavao djecu, a onda ih seksualno zlostavljao: Osudili "azijskog Schindlera"

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je "oštro" osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u izjavi koju je njegovih 15 članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

"Ponovo smo u vrlo teškoj situaciji s novim testiranjem projektila u Sjevernoj Koreji. Usprkos tome, čvrsto vjerujem da se to mora rješavati diplomatskim putem", kazala je Angela Merkel.

Prema njezinim riječima, treba pokrenuti napore usmjerene prema procesu razoružavanja te da u tome odlučujuću ulogu imaju i NATO i Rusija. Podsjetila je na potpisivanje sporazuma s Iranom zahvaljujući zajedničkom diplomatskom djelovanju te rekla da "također treba razviti slične aktivnosti i u odnosu na Sjevernu Koreju". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene