455223
455223
455223
455223
455223

"Prvo mi moramo sami sebi pomoći da bi nam drugi mogli više pomoći"

  • , 28.10.2016., 17:32
  • Autor:
  • komentara

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak analizirao je prvi dan posjeta hrvatskog premijera ANdreja Plenkovića susjednoj BiH.

 
 
 
 
Kardinal Vinko Puljić (Foto: Dnevnik.hr)
Kardinal Vinko Puljić (Foto: Dnevnik.hr)

Većina javnosti u BiH doživljava posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kao nastavak odlične suradnje između dvije susjedne zemlje. Posebno naglašavaju činjenicu da je Plenković već osmog dana svog premijerskog mandata kao prvo službeno putovanje izabrao upravo BiH.

"Što se tiče hrvatskog naroda ovdje, oni očekuju da im Plenković svesrdno pomogne u njihovoj borbi za očuvanjem statusa konstitutivnog naroda. Najviše naravno očekuju promjenom izbornog zakona, koji je temelj svih problema hrvatskog naroda u BiH. Poznato je da je upravo zbog takvog izbornog zakona da su Hrvati minorizirani, da su često preglašavani, da je Željko Komšić u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH, a svi znamo da je izabran većinom bošnjačkim glasovima, a jednako tako je poznato da se izbori u Mostaru ne održavaju, jer se dvije strane ne mogu dogovoriti oko modaliteta njihovog održavanja.

Sve su to domaćini rekli Andreju Plenkoviću, koji je u nekoliko navrata ponovio kako će Hrvatska čvrsto stati iza hrvatskog naroda u BiH ali i pomoći toj državi na njezinom putu prema EU", kaže Jarak.

Svoja očekivanja od Plenkovića izjasnio je i kardinal Vinko Puljić, s kojim se hrvatski premijer susreo u Sarajevu.

"Već je i dosad pokazao da poznaje našu situaciju posebno kad je u EP bio i kad samo gledali. Ja se nadam, upravo to znanje će sada i pretočiti u svoje djelovanje kao predsjednik vlade. I normalno, prvo mi moramo sami sebi pomoći da nam drugi mogu više pomoći. Zato očekujem od nas samih u BiH, hrvatske vlade koja je tu, a i drugih partnera u vlasti da stvorimo takvo ozračje, onda će nam rađe i drugi pomoći", rekao je Puljić odgovarajući na pitanje reportera Andrije Jarka.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se