455144
455144
455144
455144
455144

PLENKOVIĆ STIGAO U SARAJEVO: "BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske"

  • , 28.10.2016., 10:08
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini tijekom kojeg će razgovarati s najvišim dužnosnicima te zemlje.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade, doputovao je u petak ujutro u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojega će boraviti u Sarajevu, Kiseljaku i Mostaru te razgovarati s najvišim političkim dužnosnicima i predstavnicima vjerskih zajednica i kulturnih institucija u BiH.

Premijeru Plenkoviću i članovima vladina izaslanstva koji su u njegovoj pratnji priređen je svečani doček uz intoniranje državnih himni i uz počasnu vojnu postrojbu pred sjedištem Vijeća ministara BiH u središtu Sarajeva.

Odmah nakon toga Plenković je započeo službene razgovore s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U intervjuu koji je u petak objavio Dnevni avaz Plenković je kazao kako BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske, a posjet Sarajevu upravo to dokazuje. Izjavio je kako je europska budućnost BiH od strateškog interesa za Hrvatsku pa će nova vlada učiniti sve što može kako bi BiH nastavila napredovati na europskom putu.

Iz BiH za Novu TV izvještava Andrija Jarak

Potvrdio je kako Hrvatska sa svojim iskustvom stoji na raspolaganju BiH kako bi ispunila upitnik iz Bruxellesa koji je očekuje kako bi se razmotrio njen zahtjev za kandidatski status.

"Sada je glavni prioritet dosljedna provedba plana reformi o kojemu je postignut konsenzus među svim političkim akterima i na svim razinama vlasti. To je dugotrajni proces čiji je cilj transformacija institucija i društva u BiH te njeno prilagođavanje standardu europskih zemalja", kazao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je dostizanje kandidatskog statusa za BiH sljedeći važan korak koji će pokazati da je BiH doista ušla u zrelu fazu procesa približavanja EU-u.

Plenković je pojasnio kako se potpora Hrvatske europskim integracijama odnosi i na sve druge države jugoistoka Europe, a podjednako se to tiče i njihova približavanja NATO-u.

Hrvatska će kao članica EU-a i NATO-a biti zagovarateljem procesa proširenja tih organizacija, potvrdio je hrvatski premijer.

Komentirajući položaj hrvatskog naroda u BiH Plenković je kazao kako je jasno da njegovi pripadnici kao najmalobrojniji ne uživaju punu ravnopravnost niti sva prava koja im po ustavu pripadaju.

Broj Hrvata u BiH sada je manji za četvrtinu od onoga iz 1991. godine, podsjetio je Plenković upozoravajući kako se iseljavanje Hrvata iz te zemlje i dalje nastavlja.

Još je jednom osudio provedbu antiustavnog referenduma u Republici Srpskoj kao i izgrede tijekom izbora u Stocu dodajući kako je najbolji odgovor na to nastavak procesa europskih integracija.

U odnosu na moguće preinake Daytonskog sporazuma ocijenio je kako je potrebna njegova "nadogradnja" da on ne bi bio zaprekom daljnjem napretku zemlje.

Podsjetio je kako je u prosincu prošle godine na konferenciji u Bruxellesu posvećenoj upravo BiH dva desetljeća nakon Daytona konstatirano da je među svim ključnim akterima sazrelo razmišljanje o nužnosti preobrazbe BiH.

"Vrijeme je da lideri u BiH započnu razgovore o ustavnoj reformi zemlje koja će s jedne strane zajamčiti učinkovitost rada državnih institucija i svih razina vlasti, a s druge strane stvarnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana. Smatram da smo došli u fazu kada bi bilo potrebno pristupiti reformi daytonskog ustavnog okvira", kazao je Plenković. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se