Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila o nemirima u Egiptu

Neredi na Bliskom istoku: Ugrožen svjetski mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mir na Bliskom istoku definitivno je ugrožen', rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV prof. dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Vijeće Europe o situaciji na Balkanu: "Umjesto da napreduju, oni nazadaju! Sve to prijeti teško stečenom miru" Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka 'Mubarak je samo kupio vrijeme slanjem vojske, morat će otići'

Od svoje samostalnosti Egipat nije bio demokratska država, već se radilo o autokratskoj vlasti, dodao je Cvrtila. 'Iz jednog ovakvog socijalnog bunta pokazuje se kako se ruše takvi režimi i vlast. Događa se domino efekt', rekao je Cvrtila. Zabrinjava i činjenica kako ne postoji alternativna politička elita, jer se ona nalazi ili po zatvorima, ili je pobjegla iz zemlje, dodaje. 'Pitanje je tko može preuzeti vlast u ovakvoj situaciji i onda osigurati dugotrajniji mir', zaključuje Cvrtila.

>> VIDEO: Bliski istok gori - krv na ulicama Kaira

Profesor Cvrtila nedavno je i sam bio u Egiptu i već je tada, kaže, bilo vidljivo kako rastu tenzije u toj zemlji zbog teškog socijalnog stanja.

'Za razliku od prethodnih razdoblja u povijesti kada su vanjski akteri i faktori uvjetovali kretanje i nasilje u tom dijelu svijeta, ovo su sada unutarnji nemiri, koji ugrožavaju stabilnost i mir', istaknuo je Cvrtila.

Neredi se šire i po egipatskom gradu Suezu. Po njemu je ime dobio i sueski kanal, jedna od najvažnijih svjetskih strateških prometnica. Stoga je i uloga kanala bila od iznimne važnosti u svim dosadašnjim svjetskim političkim razmiricama. Kanal je u vlasništvu Egipta od srpnja 1956. godine.

Plovidba zasad neometana

Stanje nekontroliranog kaosa širi se i na Suez, grad na južnom dijelu istoimenog kanala. Sueski kanal je umjetni prokop koji spaja sredozemno i crveno more.Razdvaja afrički od azijskog kontinenta. Najbliža je pomorska veza između zapadne i istočne zemljine hemisfere. Sueski kanal za zapadni je svijet od goleme strateške važnosti. Najvažniji je tankerski plovni put za opskrbu Europe bliskoistočnom naftom.

Najnoviji prosvjedi i sukobi zasad ne ometaju prometovanje sueskim kanalom. Svjetske burze još nisu reagirale. Cijena nafte u posljednja je tri dana na njujorškoj burzi minimalno varira. Danas iznosi 88,8 dolara po barelu.

Moguća i vojna intervencija

Na naše pitanje je li moguća vojna intervencija u slučaju blokade Sueskog kanala, profesor Cvrtila ističe kako je on vrlo važan za svijet, a posebice za trgovinu naftom. Podsjetio je i na vojnu intervenciju Velike Britanije i Francuske 1956. godine, koje su željele zadržati kontrolu nad Sueskim kanalom. SAD je tad stao na stranu Egipta i dopustio kontrolu nad kanalom toj zemlji.

'Ako to išlo prema tome da se dugotrajnije zaustavi promet tim kanalom, moram reći da bila jaka međunarodna akcija i pritisak da se kanal otvori', rekao je Cvrtila, ne isključujući niti pitanje vojne intervencije. Na kraju je istaknuo kako će se nemiri širiti i dalje na regiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene