Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

"Za pet godina u Francuskoj bi mogli imati dvije Marine Le Pen"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za mjesto predsjednika Francuske bore se centrist Emmanuel Macron i desničarka Marine Le Pen.

Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović u Dnevniku se javila uživo iz Pariza te analizirala predsjedničke izbore u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Emannuel Macron LE PEN U GOVORU PRIZNALA PORAZ Macron je pobjednik francuskih izbora: "Znam da su mnogi za mene glasali kako bi se obranili od desnice" Slika nije dostupna IZBORI U FRANCUSKOJ Macron ne može računati na sigurnu pobjedu: Kako je Le Pen postala ona koja ''zaustavlja kaos''?

"Sumnjam da afera s hakiranjem može naštetiti Macronu jer su ti dokumenti i mailovi objavljeni na stranici na kojoj svatko može anonimno objavljivati razno raznu dokumentaciju.

Dodatan razlog je i što policija nije potvrdila njihovu vjerodostojnost, a i mediji šute i ništa ne analiziraju, po nalogu francuske izborne komisije.

Macron je tijekom cijele kampanje u više puta ponavljao da je bio žrtva ruskih hakera jer Rusiju često apostrofira kao prijetnju dok se Le Pen već dulje vrijeme proziva da očijuka s Kremljem. Ona u svom programu nezavisnu Francusku vidi izvan Europske unije te kao prijateljsku zemlju SAD-a i Rusije.

Ovakav scenarij vidjeli smo i na izborima u SAD-u. Trumpa su također prozivali da očijuka s Kremljem, čak je bilo i tvrdnji da ga je Rusija dovela u Bijelu kuću.

Sada vidimo da se Trump pomalo gubi u "deep state" bespućima koja pomalo gutaju sav njegov početni entuzijazam. Francuska sutra bira između poznate desničarke koju podržava radništvo i investicijskog bankara Macrona koji nudi reformu državne uprave, opuštanje iz javne i državne uprave te sigurnosnu mrežu za samozapošljavanje.

Ovi izbori neće biti toliko zanimljivi koliko oni za pet godina. Ako se u Europi nastavi ovakav trend, za pet godina u Francuskoj bi mogli imati dvije Marine Le Pen", kazala je Petrović.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene