Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA IVANE PETROVIĆ

'Tko će nam čuvati leđa od Splita do Prevlake ako se naš narod počne iseljavati iz BiH?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovanje na nelegalnom referendumu u Republici Srpskoj je uglavnom proteklo mirno - unatoč jačanju tenzija koje je referendum izazvao u BiH. Malobrojni preostali Hrvati u Republici Srpskoj nevoljko govore o referendumu i žale se kako su prepušteni sami sebi, izvijestila je Ivana Petrović iz Banja Luke.

Urednica vanjske politike Nove TV, Ivana Petrović, pratila je izlazak na referendum u Banjoj Luci.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

'U Republici Srpskoj su već tajno napravili prijedlog izmjene zakona o državnim blagdanima u Republici Srpskoj.

Moguća su dva politička scenarija nakon referenduma. Prvi je taj da Visoki predstavnik suspendira referendum koji je protuustavan i krene u smjenu političara u Republici Srpskoj, na što bi Banja Luka sigurno žestoko odgovorila povlačenjem svog predstavnika iz zajedničkog predstavništva, povlačenje svojih zastupnika iz parlamentarne skupštine, povlačenjem svojih predstavnika iz svih zajedničkih struktura BiH kao što su vojska, policija i obavještajna zajednica. To je zadnji put prije desetak godina napravio Visoki predstavnik Paddy Ashdown. Ali kako Valentin Inzko nije Paddy Ashdown, puno je izvjesnije da će on od ponedjeljka zajedno s Vijećem za implementaciju mira i međunarodnom zajednicom početi žestoko kritizirati Milorada Dodika. Dakle, bit će mnogo buke ni za što.

Za sedam dana su ovdje izbori. Nakon izbora, taj će referendum biti zaboravljen, ali neće iz te priče nitko izaći neokrznut, niti Visoki predstavnik koji nije reagirao na vrijeme niti Izetbegović koji to nije uspio spriječiti. A neće neokrznut izaći ni sam Dodik, jer je pitanje očito tajminga što s Dodikom, s obzirom da se njega iz međunarodne zajednice sumnjiči za vrlo ozbiljan kriminal.

Politički predstavnik Hrvata Dragan Čović i ostali dali su potporu referendumu, a stanovnici su zabrinuti. To je jedna nevjerojatna diskrepancija između političkih predstavnika Hrvata i samoga naroda. Podržavati referendum u Republici Srpskoj zbog priča o mogućem trećem entitetu je, najblaže rečeno, politički neozbiljno.

Hrvatska vlada koja će doći, uvjerena sam, znat će se postaviti prema ovom pitanju. Hrvatska je dugo vodila vanjsku politiku jednog cilja i dosta kasno se uključila u proces u BiH, za razliku od primjerice Turske ili Rusije. U svakom slučaju, hrvatska vlada mora inzistirati na stabilnosti BiH i nakon američkih izbora u studenom, zajedno sa svojim zapadnim partnerima početi pokretati pitanje izmjene Daytonskog ustava, jer ovaj i ovakav će dovesti ne samo do ovakve krize nego i mnogo kompleksnije krize u prilično uzavreloj političkoj sceni BiH.

Naš narod u BiH nije samo naša ustavna obaveza, nije samo naše emotivno ili povijesno pitanje. On je i naše geopolitičko i sigurnosno pitanje. Pitam se tko će nam čuvati leđa od Splita do Prevlake, ako se naš narod počne iseljavati. Treba se početi govoriti na tragu rezolucije Europskog parlamenta sve više i više o federalizaciji Federacije. To je jedino što zadovoljava ustavnopravni kontinuitet BiH kao države triju konstitutivnih naroda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene