Obavijesti Video Pretražite Navigacija
summit g20

Analiza Ivane Petrović: Sastanak Trumpa i Putina je vanjskopolitički događaj godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Petrović, reporterka Nove TV, javila se iz Hamburga gdje je završio summit G20, ali nisu i prosvjedi koji traju već treću noć.

"U Hamburgu su i dalje jake policijske snage, nad gradom lete policijski helikopteri. Iako je summit završio, očekuju se neredi još večeras iako možda ne u tako velikom obimu kao prethodne dvije noći. Grad je posve blokiran, 90 posto linija podzemne željeznice ne vozi, kao ni taksi. Prosvjednici su se rasporedili po svim dijelovima grada i fluidno se kreću i vrlo je teško predvidjeti njihove rute. Policija ih samo presreće i zaustavlja kordonima, pazi da previše ne uporabe silu jer bi tek u tom slučaju bilo problema", javlja Ivana Petrović, reporterka Nove TV, koja je u Hamburgu pratila summit G20.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Poginulo 139 osoba Putin o pokolju u Moskvi: "Znamo tko je počinio zločin, ali zanima nas jedna druga stvar..." Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Sastanak predsjednika SAD-a i Rusije, Donalda Trumpa i Vladimira Putina, koji je održan na marginama summita, izazvao je veliku pozornost u javnosti. Petrović kaže da se zasad teško može govoriti o zatopljenju odnosa Rusije i SAD-a, ali je ovo sasvim sigurno veliki pozitivan signal te da se radi o vanjskopolitičkom događaju godine, no veliko je pitanje hoće li se sastati još koji put i početi razrađivati teme koje su načeli u Hamburgu.

"Sastanak je trajao dugo iako su savjetnici Trumpu savjetovali da se s Putinom nađe vrlo kratko zbog velikih problema koje ima kod kuće. Čini mi se da će, kad se vrati, biti pod još većim pritiskom jer, prema najavama njegovih suradnika, nije kanio s Putinom govoriti ništa o istrazi utjecaja ruskih hakera na izborni proces u Americi. Sigurno će ga o tome pitati i kongresno povjerenstvo, ali i povjerenstvo američkog državnog tužilaštva", kaže Petrović, dodajući da su puno zanimljivije teme koje tijekom sastanka nisu spominane, prije svega Sjeverna Koreja. 

"Rusija je blokirala u Vijeću sigurnosti američku inicijativu za intervencijom, ukoliko Sjeverna Koreja krene s testiranjem interkontinentalnih balističkih projektila. Amerika će jako teško tu dobiti Kinu koja je čvrst ruski saveznik s kojom je u u vrlo je ozbiljnom i čvrstom plinskom biznisu. A o ruskom, odnosno kineskom plinu, ovisi i Japan, najjači američki saveznik na Pacifiku", kaže Petrović.

Što se Sirije tiče, Amerika jako zamjera Putinu da nisu spriječili Asadovu vojsku da upotrebljava kemijsko naoružanje. "Bilo bi dobro da svjetske supersile relaksiraju odnose, ali je pitanje koliko to odgovara vojnim industrijama i Rusije i SAD-a, a pitanje je i do koje mjere Trump može kontrolirati Pentagon i američke oružane snage", kaže Petrović.

"Razgovor Trumpa i Putina bio je dobar signal jer su to dvije svjetske sile koje su odgovorne za svjetski mir, a našle su se na rubu ozbiljnog neprijateljstva prvi put od završetka hladnog rata. Putin je na tom sastanku bio u određenoj prednosti, mogao je biti mnogo opušteniji, jer je njemu ovo bilo četvrto pripetavanje s američkim predsjednikom. Kissinger, koji je Trumpa pripremao za sastanak s Putinom, nije bio unutra s njim, što analitičari smatraju da nije dobro", zaključuje Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene