Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješan diplomatski posjet

Analiza Ivane Petrović: "Posjet hrvatske predsjednice BiH vratio je odnose dviju zemalja na pravi put"

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Jesu li poboljšani odnosi Hrvatske i BiH nakon posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović? Posjet Ahmićima mnoge je iznenadio, a je li imao učinka, analizira urednica rubrike vanjska politika Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Odnose Hrvatske i BiH koji su bili loši posjet Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vratio je na ispravan put, smatra Petrović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

"Posjet Ahmićima bila je jedna jako dobra politička poruka i poruka cijele Republike Hrvatske, ali jednako tako i posjeta Križančevu selu. U Ahmićima su, podsjećam, pripadnici HVO-a pobili civile Bošnjake, a u Križančevu Selu Armija BiH pobila je 64 Hrvata i vratila njihova masakrirana tijela nakon 39 dana. Bez obzira na drastično različite sudske epiloge tih događanja, hrvatska predsjednica danas je poslala jednu poruku da i ona osobno, a i svi Hrvati, jednako žale za svim stradalim žrtvama koje su stradale u proteklom ratu", napominje Petrović.

Petrović opaža kako je Predsjednica na bilateralnom sastanku u srijedu, kako je i najavila, vrlo otvorena za sva otvorena pitanja. Priznao je to upravo Ivani Petrović i sam Bakir Izetbegović u ekskluzivnom intervjuu za Novu TV. Razgovarali su o mnogim problemima, pa i o onima za koje se u Hrvatkoj niti ne zna, poput problema zaostalih nekretnina u Hrvatskoj, problemu Buškog jezera, odnosno opskrbe vodom hidrocentrali koja je na hrvatskoj strani, problemu obrazovanja bošnjačke djece u sredinama s većinskim hrvatskim stanovništvom, koja se obrazuju po hrvatskom kurikulumu, problemu što BiH još nije sklopila ugovor s islamskom zajednicom jer to, kako kaže Bošnjačka strana, priječe Hrvati, te o ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović.

"Mislim da će biti puno posla oko promjene izbornog zakona. Bošnjaci su za platformu građanske države, a Hrvati žele punu konstitutivnost i Srbi ih u tome podržavaju. Hrvatima je to potvrdio Ustavni sud po prizivu Bože Ljubića, a RH s pozicije Daytonskog i Washingtonskog sporazuma želi da se implementira i odluka Ustavnog suda, ali i ona odluka suda u Strasburgu. Sve to trebalo bi se riješiti do svibnja", rekla je na kraju Petrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene