Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Staro kanonsko pravilo govori 'Rim je oglasio, kauza je završena', Rim, a ne Beograd'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koji bi mogao biti fokus razgovora pape i premijera vezan za izbjegličku krizu analizirala je za Dnevnik Nove TV Ivana Petrović.

Prije svega fokus će biti Hrvatska koja se humano ponijela u izbjegličkoj krizi, u najvećem valu, najvećem naletu, nije dizala žice, kršćanski je propuštala te ljude.

Pročitajte i ovo Roger Vangheluwe - 1 prekasno za optužnicu Zlostavljao nećake: Papa Franjo izbacio je belgijskog biskupa iz svećenstva zbog pedofilije Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja"

Bit će govora i o odnosu prema izbjeglicama u EU. Sveta Stolica s velikim zanimanjem prati sve političke odluke Europske unije vezane uz izbjegličku krizu.

I sam Papa za koji dan ide u Grčku gdje će posjetiti izbjeglice. Njegovo stajalište prema izbjeglicama je vrlo jasno, konzistentno, ono je evanđeoski, onakvo kakvo očekujemo od rimskog prvosvećenika, a to je da bez obzira na moguće eventualne opasnosti koje idu s izbjegličkim valom, ljude treba primiti jer oni bježe od gladi rata i nevolje. On je preporučio svim župama i svim katoličkim zajednicama u svijetu da prime jednu do dvije izbjegličke obitelji, kao što je i sam primio dvije u u Vatikanu, a na veliki četvrtak izbjeglicama oprao noge.

Papa time stalno daje do znanja da smo u godini milosrđa, kategoriji koja nije samo vjerska, nego koja je i moralna i duboko politička

Kardinal Stepinac je druga tema razgovora. Njegova kanonizacija postala je političko pitanje. Ponajprije kanonizacija kardinala Stepinca ne bi smjela biti političko, već samo crkveno pitanje, ali Srbija je to digla na razinu prvorazrednog političkog problema. Oni već dvije godine intenzivno o tome govore i njihova diplomacija u Vatikanu intenzivno na tome radi, dakle – ne kanonizirati Stepinca i ne priznati Kosovo. To su dvije ključne točke rada srbijanske diplomacije u Svetoj Stolici. I srpski predsjednik Tomislav Nikolić je bio jesenas kod Pape.

S obzirom na ovo sve, Hrvatska mora imati diskretan stav o kanonizaciji, pa zato i ne čudi da će i premijer Orešković o tome razgovarati. Što se tiče Komisije, ideja o Komisiji je začeta prije dvije godine. Papa ju je osmislio, on je očito zbog nečega odlučio kupiti vrijeme. To je sad gotovo, Komisije su formirane, one će uskoro početi raditi. U najboljem slučaju Stepinac bi mogao biti kanoniziran najranije 2018. Što se tiče stanja u kauzi, on bi mogao biti kanoniziran već večeras.

Nikoliću je rečeno da je kauza gotova i da to isključivo razumiju kao čin dobre volje. Staro kanonsko pravilo govori 'Rim je oglasio, kauza je završena, Rim, a ne Beograd'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene