Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi ne jenjavaju

Vučić za nove nerede na Kosovu optužio Kurtija: "Molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo." Oglasili se i iz NATO-a

Aktualno Galerija Ana Brnabić Ana Brnabić Foto: DNEVNIK.hr Nemirno na sjeveru Kosova - 1 Nemirno na sjeveru Kosova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nemirno na sjeveru Kosova - 4 Nemirno na sjeveru Kosova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nemirno na sjeveru Kosova - 3 Nemirno na sjeveru Kosova - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Nemirno na sjeveru Kosova - 2 Galerija 1/8 >>
Nakon pokušaja proboja lokalnih Srba zgrade lokalnih vlasti na sjeveru Kosova čuvaju policija i pripadnici KFOR-a.

Opet je nemirno na Kosovu. Zgrade lokalnih vlasti na sjeveru Kosova čuvaju policija i pripadnici KFOR-a, a razlog za to je pokušaj proboja lokalnih Srba

Dopisnik RTS-a javlja da ima i ozlijeđenih nakon što je u popodnevnim satima KFOR krenuo u rastjerivanje građana u Zvečanu. Prije toga je bačen suzavac. I izvjestitelj Tanjuga javio je da je ozlijeđen kada mu je šok-bomba pala pod noge. KoSSev izvještava da gori vozilo stranih registracijskih oznaka.

Sukob građana i KFOR-a

Građani koji su se sukobili s KFOR-om povukli su se sve do stajališta taksija u Zvečanu. Iz pravca Zvečana u Kosovsku Mitrovicu dosad su pod rotacijom došla najmanje tri vozila hitne pomoći. 

Situacija se potom donekle smirila, piše Nova.rs. Portal beogradskih Večernjih novosti, pozivajući se liječnike u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, tvrdi da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo "više od 50 građana" s ozljedama od šok-bombi, gumenih metaka i bojeva streljiva.

Jedan muškarac podvrgnut je operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama u fazi dijagnostike.

Aleksandar Vučić obratio se javnosti

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti. Mediji su ranije najavili da će se uputiti "na administrativnu liniju" s Kosovom gdje će "provesti noć s vojskom i odatle pratiti situaciju".

"Posljednja tri dana i politički nepismen razumio je što se događa. Sve je to djelo Albina Kurtija", rekao je Vučić.

"Srbi na sjeveru Kosova okupili su se ispred općina. Vojnici KFOR-a nisu ih zaštitili iako su za to više puta dali jamstva da će to učiniti", dodao je.

"Pogrešan je i ilegalan potez Kurtija da u zgrade općina šalje albanske gradonačelnike. Lažni gradonačelnik Leposavića i dalje je u zgradi", kazao je Vučić i dodao da su kosovski policajci građane suzavcima tjerali kućama.

"Srbi su predložili da KFOR zamijeni kosovske specijalce i lažne gradonačelnike. Tada je zapovjednik KFOR-a rekao kako razumije zahtjeve Srba. Prolaze još dva vozila specijalaca Kosova, a KFOR je tada krenuo u akciju", rekao je Vučić. Izbio je sukob koji Vučić opisuje.

Neredi na Kosovu Aleksandar Vučić (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ozlijeđena su 52 Srba koja su zatražila pomoć u KBC-u Kosovska Mitrovica. Dvoje je teže ozlijeđeno", navodi i dodaje da su četvorica Srba uhićena i trenutačno se s KFOR-om pregovara da ih se pusti.

Ozlijeđen 41 član KFOR-a

"Ozlijeđen je 41 član KFOR-a, većinom mađarskog i talijanskog kontingenta, trojica su teže ozlijeđena, nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Za to je kriv isključivo Albin Kurti", kazao je Vučić.

Navodi da će obići mjesta gdje je na položajima Vojska Srbije te da je razgovarao s čelnicima više zemalja i EU-a. Za utorak ujutro zakazana je izvanredna sjednica.

"Pozivam građane Kosova da ne ulaze u sukob jer je to upravo ono što Kurti najviše želi. Kad prosvjeduju, pozivam ih da to čine na miran način, baš kao i danas - da sjede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru - onda im ne može nitko ništa. Zapuca li albanski okupator, onda će se situacija promijeniti. O tome sam obavijestio NATO", rekao je Vučić i dodao da će oni dati sve od sebe da se sačuva mir.

"Molim međunarodnu zajednicu da urazumi Albina Kurtija. Ako to ne učini, možda će za sve nas biti kasno", rekao je i dodao da će Srbija dati sve od sebe da se sačuva mir, no neće dopustiti progon srpskog naroda.

"Molimo zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer ono može izazvati takvo čudo kakvo nitko drugi dosad nije izazvao", zaključio je.

Zaustavljen promet na autocesti

Nekoliko stotina građana Beograda zaustavilo je promet na autocesti kod Autokomande zbog zbivanja na Kosovu i Metohiji.

Donijeli su zastave koje prikazuju Kosovo i s natpisom "Nema predaje" te uzvikuju "Kosovo je srce Srbije", javlja Nova.rs.

Oglasili se iz MORH-a

Iz MORH-a su objavili kako pripadnici HRVCON-a na Kosovu nisu sudjelovali u sukobima u toj zemlji i nema ozlijeđenih pripadnika HV-a. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Napeta situacija Dramatično na Kosovu: Policija upotrijebila suzavac, okupljeni Srbi probili kordon

Na Kosovu ranjeno 11 talijanskih vojnika KFOR-a, SAD osudio napad

Sjedinjene Države najoštrije su osudile nasilne akcije prosvjednika u Zvečanu, uključujući napade protiv KFOR-a, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da je među ranjenim pripadnicima mirovnih snaga 11 vojnika talijanskog kontingenta.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier u povodu incidenata u kojima je ozlijeđeno više osoba, među kojima i vojnici međunarodnih mirovnih snaga, na Twitteru je ponovio poziv SAD-a na hitan prekid nasilja.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući uporabu eksploziva protiv pripadnika KFOR-a koji žele održati mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje potiču tenzije ili promoviraju sukob", napisao je američki diplomat.

Ministar vanjskih poslova Italije Tajani priopćio je na Twitteru da je među ranjenima 11 talijanskih vojnika KFOR-a, istaknuvši solidarnost s ozlijeđenim vojnicima. Tajani je naveo da su među 11 ranjenih talijanskih vojnika "trojica u teškom stanju, ali izvan životne opasnosti".

"Vojska Italije nastavlja se zalagati za mir", poručio je Tajani.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da tenzije na sjeveru izazivaju "ilegalne srpske strukture pretvorene u kriminalne bande" koje su napale kosovsku policiju, KFOR i novinare.

NATO o neredima

"NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na postrojbe KFOR-a na sjevernom Kosovu, koji su doveli do ozljeđivanja određenog broja vojnika. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Nasilje mora odmah prestati. Pozivamo sve strane da se suzdrže od djelovanja koja dodatno raspiruju napetosti i da se uključe u dijalog.

KFOR će poduzeti sve potrebne korake za održavanje sigurnog ozračja i nastaviti djelovati nepristrano, u skladu sa svojim mandatom i u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 iz 1999. godine", poručili su, prenosi Nova.rs.

Neredi se nastavljaju

Nereda je bilo i u petak, nakon što su novoizabrani predstavnici lokalnih vlasti, mahom Kosovljani, stigli na radna mjesta. U zgrade su ušli uz pratnju policije, a Srbi s Kosova lokalne su izbore bojkotirali.

Premijerka Srbije zbog najnovije eskalacije kritizira Europsku uniju i snage KFOR-a.

"Njihov mandat po rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a je da štite mir i stabilnost i prije svega da štite ljude. Oni danas ne štite ljude. Oni ne štite demokraciju, oni ne štite institucije. Oni su tamo danas da štite uzurpatore od demokracije i običnih ljudi, običnih građana", rekla je Ana Brnabić.

Oglasio se Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da situacija vezana za posljednje pogoršanje sukoba između Srbije i Kosova djeluje alarmantno i kao da se "sprema velika eksplozija u centru Europe", piše RIA Novosti.

"U centru Europe sprema se velika eksplozija. Na samom mjestu na kojem je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve principe Helsinskog završnog akta dokumenata OEBS-a. Situacija je zastrašujuća, Zapad je krenuo na potpuno podčinjavanje svih", kazao je Lavrov.

"Ono što se događa u svijetu nosi geopolitički karakter i potrebno je geopolitičko rješenje koje bi jamčilo jednaku sigurnost za sve države i koje bi značilo da niti jedan savez, uključujući NATO, nema pravo na dominaciju", dodao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene