Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sud odbacio sporni zakon

Amsterdam: Ponovno je slobodno bezbrižno zapaliti džoint

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnici ovih tihih obrta u kojima tri četvrtine klijentele čine strani turisti koji vikendom 'skoknu preko granice na džoint' nisu bili sretni nedavno donesenim zakonom pa su podnijeli ustavnu tužbu

Na sreću i olakšanje milijuna stranih turista koji svake godine hrle u Nizozemsku, tamošnji je Ustavni sud odbacio zakon kojim se zabranjuje prodaja marihuane stranim državljanima u coffee shopovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja Slika nije dostupna Otkazano motanje najvećeg jointa

Nizozemska vlada već dulje pokušava sa zemlje skinuti epitet 'oaze travnatog turizma' pa je podnijela zahtjev da se popularne travare, odnosno coffee shopovi u kojima je bilo moguće legalno kupiti i popušiti do pet grama marihuane pretvore u klubove u koje će ulaz biti dopušten samo Nizozemcima. Vlasnici ovih tihih obrta, u kojima tri četvrtine klijentele čine strani turisti koji vikendom iz Njemačke, Belgije, ali i ostalih zemalja “skoknu preko granice na džoint” nisu bili sretni odlukom suda koji je prije nekog vremena potvrdio vladin zahtjev pa su podnijeli ustavnu tužbu.

Prodavat će im klinci

'Ova je zabrana bila glupost i samo bi pogodovala krijumčarenju. Stranci koji dođu u Nizozemsku zapalit će džoint na ovaj ili onaj način. Ako im se zabrani ulaz u coffee shopove, poslat će nekog Nizozemca unutra koji će u njihovo ime kupiti kanabis i donijeti im ga van na ulicu, za dvostruko višu cijenu' kaže za Deutsche Welle Marc Josemans, ponosni vlasnik "travarnice" Easy Going u Maastrichtu, koji je bio inicijator zahtjeva za ukidanje zakona. Kako kaže, njihova je tužba bila osnovana jer bi zabrana ulaska stranaca u coffee shopove bila diskriminacija suprotna prvom članku nizozemskog ustava koji tvrdi da su svi ljudi pred zakonom jednaki. Da je prodaja kanabisa strancima velik posao, zna svatko tko je ikada bio u Nizozemskoj.

'Coffee shopova ima svuda, i u velikim i u malim gradovima, to je sad već dio nizozemske tradicije'kaže Hrvatica Sanja Karić, koja u Nizozemskoj živi već dvadesetak godina. 'Neki nalikuju na kafiće, dok su drugi nešto diskretniji, u pokrajnjim ulicama, ali svi su preplavljeni strancima. Kada čujem ljude koji govore njemačkim jezikom i prilaze mi, već znam što će me pitati. Gdje je najbliži coffee shop', kaže Sanja. Kako tvrdi, Nizozemci u coffee shopove gotovo i ne idu pa velik dio prihoda ovisi upravo o turistima. (VLM Agencija)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene