442313
442313
442313
442313
442313

Amnesty upozorava 'na jeziv val otmica, mučenja i samovoljnih pogubljenja' u Siriji

  • , 05.07.2016., 09:11
  • Autor:
  • komentara

Organizacija za ljudska prava Amnesty international optužila je u utorak pobunjeničke skupine u Siriji za otmice, ubojstva i mučenja i pozvala Saudijsku Arabaiju, Katar, Tursku i Sjedinjene Države da im uskrate potporu.

 
 
 
 
Sirija (Foto: AFP)
Sirija (Foto: AFP)

Međunarodna organizacija Amnesty international, sa sjedištem u Londonu, izdvaja skupine u sirijskim pokrajinama Alep i Idleb koje "imaju potporu Katara, Saudijske Arabija, Turske i Sjedinjenih Država", prenosi agencija AFP.

"U Alepu i Idlebu oružane skupine danas imaju odriješene ruke da nekažnjeno čine ratne zločine i druga kršenja humanitarnog međunarodnog prava", piše u izvješću.

Amensty u tom novom izvješću upozorava "na jeziv val otmica, mučenja i samovoljnih pogubljenja".

Takve zločine čine tri islamističke pobunjeničke skupine - Nuredine Zinki, Front Levant i Divizija-16, a sve tri dio su islamističke koalicije "Fatah Halab" ("Osvajanje Alepa).

Američki institut za proučavanje rata u veljači je u svojem izvješću o oporbenim skupinama u Alepu napisao da te tri organizacije primaju ili su primale američku pomoć, piše agencija dpa.

Zločine čine i vrlo utjecajna salafistička skupina Ahrar al-Šam, koju podupire Saudijska Arabija te Fronta al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide.

Sukob u Siriji počeo je 2011., kao pobuna protiv režima predsjednika Bašara al-Asada i prerastao u razorni građanski rat u kojem sudjeluju regionalni i vanjski igrači. Dosad je gotovo 400.000 ljudi poginulo, a milijuni su raseljeni i izbjegli.

Amnesty nabraja "24 slučaja otmice koje su počinile oružane skupine između 2012. i 2016.", ciljajući "borce za mir, pa čak i djecu" te pripadnike vjerskih manjina, među njima Kurde i kršćanske svećenike .

U izvješću dokumentira mučenja prema iskazima osoba koje su uspjele preživjeti, poput Halma, humanitarnog djelatnika koji je 'potpisao lažna priznanja' jer nije mogao više podnijeti šibanje kabelima po tabanima.

Oružane skupine izriču smrtne kazne "putem moćnih islamističkih sudova s kojima su povezani i koji pravdu kroje na temelju islamskog prava šerijata".

Među ubijenima ima civila, navodi organizacija i spominje slučaj 17-godišnjaka optuženog da je gay te žene ubijene pod optužbom da je preljubnica.

Amnesty poziva Međunarodnu skupinu za potporu Siriji, a napose Katar, Tursku i Saudijsku Arabiju "da prekinu svaku isporuku oružja ili bilo kakvu drugu potporu skupinama upletenima u ratne zločine i druga kršenja" ljudskih ratnog prava i ljudskih prava. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se