Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt pod svaku cijenu

MAČAK S 9 ŽIVOTA Amerikanci su Castra pokušali ubiti nebrojeno puta - evo na koje sve načine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za neke je Fidel Castro bio revolucionarni heroj koji je otjerao američke imperijaliste s obala Kube, za druge nemilosrdni diktator koji je uskratio ljudska prava i doveo svijet na rub nuklearnog rata.

No, nema nikakve sumnje u jedan uspjeh koji je Fidel Castro postigao u svojih 90 godina - ne biti ubijen unatoč mnogim pokušajima Amerikanaca da ga uklone.

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Šibeniku Tri osumnjičenika uhićena Šibenik zavijen u crno zbog brutalnog ubojstva: Policija složila mozaik tučnjave u kafiću Jennifer Crumbley Povijesna presuda Maloljetnik izveo pokolj u školi u SAD-u: Osuđena njegova majka

Za SAD, imati komunističku diktaturu tek nešto južnije od Floride koja je nakada služila kao odskočna točka za nuklearne rakete dizajnirane da pogode američke gradove, jednostavno nije bilo prihvatljivo. Željeli su ga ukloniti pod svaku cijenu.

1975. godine istraga američkog Senata, pod nazivom ''Crkveni odbor'', utvrdila je da je između 1959. i 1965. godine CIA pokušala ubiti kubanskog lidera najmanje osam puta.

Međutim, neki tvrde da su pokušaji atentata bili daleko brojniji. Fabian Escalante, koji je bio na čelu tajne službe Kube, procjenjuje da su Castra pokušali ubiti nevjerojatnih 638 puta. U svojoj knjizi ''Executive Action - 638 načina kako ubiti Fidela Castra'' Escalante je naveo neke od zavjera i planova koje su činili Amerikanci te tvrdi kako su sve do 2000. godine pokušavali smisliti način kako se riješiti Castra. 

U izvješću ''Crkvenog odbora'' stoji zaključak: ''Od puške, otrovnih pilula i otrovne olovke do fatalne žene i smrtonosnog bakterijskog praha i drugih uređaja koji naprežu maštu''. 

U jednom trenutku Castro je već bio toliko prezasićen stalnim prijetnjama njegovu životu da je ženi koja ga je trebala ubiti sam dao svoj pištolj. No, ona nije pucala i umjesto da vode rat - vodili su ljubav.

Ovo su neki od najbizarnijih pokušaja atentata na Castra.

Smrtonosno ronilačko odijelo

Castro je bio strastveni ronilac koji je uživao istražujući vode Kariba. CIA je razradila plan da kubanskom predsjedniku daruje odijelo i ronilačku opremu zaraženu otrovnim prahom, sporama plijesni i tuberkulozom. To je bio plan napravljen 1961. godine, tijekom invazije na Zaljev svinja

Castru je odijelo trebao pokloniti američki odvjetnik James B. Donovan, tijekom pregovora oko razmjene zarobljenika. No, Donovan se navodno sprijateljio s Castrom i poklonio mu sasvim drugo, nekontaminirano odijelo.

Eksploziv u školjci

Kako lakše ubiti strastvenog ronioca nego podmetnuti mu eksploziv u neku lijepu školjku? Trebala je biti dovoljno velika da u nju stane eksploziv i jarkih boja da joj Castro ne može odoljeti. Plan je bio da se eksploziv aktivira kada Castro uzme školjku u ruku.

Eksplozivna cigara, otrovna cigara, LSD cigara...

Na mnogim kultnim fotografijama Castra se može vidjeti kako uživa u svjetski poznatim kubanskim cigarama. Tako su Amerikanci, naravno, došli na ideju riješiti ga se uz pomoć cigara. Smislili su različite planove - od cigare natopljene otrovom do cigare koja bi Castru eksplodirala ravno u lice.

Prema izvještaju Crkvenog odbora 1960. godine proizvedena je kutija otrovnog duhana.

''Cigare su kontaminirane botulinumom, otrovom toliko moćnim da će osoba umrijeti nakon što jednu stavi u usta''.

No, ni to im nije uspjelo. Drugom prilikom mu je CIA navodno pokušala podvaliti i cigare s LSD-jem.

Fatalna žena

Klasik u žanru atentata, ali u Castrovu slučaju i dalje neuspjeli pokušaj s romantičnim obratom koji bi posramio i Jamesa Bonda.

Bivša Castrova ljubavnica Marita Lorenz tvrdila je da ju je 1959. godine regrutirala CIA i dala u zadatak da Castru podmetne otrovne tablete koje sadrže botulinum u predsjednikovo piće. No, učinila je pogrešku. Smrtonosne tablete je stavila u kutijicu s kremom za lice i one su se otopile.

U intervjuu za Vanity Fair Marita Lorenz ispričala je što se događalo te noći kada je trebala ubiti Castra u spavaćoj sobi Hilton Havana hotela.

''Žvakao je cigaru, legao na krevet i pitao me: Jesi li me došla ubiti? Točno tim riječima. Ja sam rekla da jesam, da sam ga željela vidjeti. Tada se nagnuo i dao mi svoj napunjen pištolj. Ali ja to nisam mogla učiniti. Rekao mi je - ''Ne možeš me ubiti. Nitko me ne može ubiti''. Bio je tako siguran u mene, samo me zgradio i vodili smo ljubav'' , ispričala je gđa. Lorenz za Vanity Fair.

Otrovna olovka

Glavni ''akter'' ovog atentata opet je trebao biti otrov botulinum. No, ovaj put je metoda trebala biti kemijska olovka unutar koje je ugrađena igla natopljena otrovom. Igla je bila toliko tanka da Castro ne bi ni primijetio da je ubojica nabasao na njega i probo mu kožu.

No, čak ni špijuni nisu bili uvjereni da će taj plan uspjeti i s pravom su se pitali ''zašto CIA ne smisli nešto sofisticiranije".

Ubojiti milkshake

Unatoč tomu što je ovo bila vrlo neobična ideja, Escalante je rekao da je zapravo bila najbliže uspjehu.

1963. godine plan je bio da se kapsula s otrovom ubaci ili u sladoled ili u milkshake koji je Castru trebao biti poslužen u hotelu Hilton Havana gdje se dogodio i prethodni pokušaj atentata.

Agent CIA-e se zaposlio kao konobar u hotelu i trebao je uzeti kapsulu pričvršćenu za frižider. Međutim, tableta je navodno bila prejako pričvršćena pa se kapsula raspala.

Panamski podij

Ovo je, prema izvještajima, jedan od kasnijih pokušaja atentata. CIA je navodno, imala veliku podršku kubanskih prognanika koji su napustili zemlju nakon revolucije. 

2000. godine Castro je posjetio Panamu. Ispod podija gdje je trebao držati govor bilo je skriveno 90 kilograma eksploziva, ali kubanske snage sigurnosti osujetile su zavjeru prije nego je Castro stigao.

Otrov na maramici

CIA je očito jako voljela koristiti botulinum. Još jedno smaknuće kubanskog šefa trebalo je biti učinjeno tako da mu se svi rupčići natope otrovom.

Uništenje brade

Nakon što im nije uspjelo ubiti ga, dosjetili su se kako će mu uništiti imidž tako da mu - unište bradu. Naime, u CIA-i su bili uvjereni da će Kubanci tada početi vjerovati da je Castro slab.

Plan je bio sljedeći - kada Catsrove cipele odu na čišćenje posuti ih depilacijskim prahom. Trebali su mu otpasti brada, obrve i kosa. Druga varijanta bila da je posprejaju LSD u studiju prije Castrova obraćanja javnosti i tako izazovu halucinacije koje će ga natjerati da u eter priča gluposti. 

No, unatoč mnogobrojnim naporima Amerikanaca da ga se riješe, Castro je poživio do duboke starosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene