Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni pritisak

Amerikanci se već tri puta sastali s vođom talibana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom ovog mjeseca, američki ministar obrane Robert Gates ocijenio je da bi vojni pritisak na talibane mogao dovesti do 'realnih mogućnosti' za početak mirovnih pregovora do kraja ove godine

Ono što se do sada samo šaptalo u diplomatskim krugovima sada je postala javna stvar: Sjedinjene Američke Države počele su tajne pregovore s talibanima u Afganistanu. To je izjavio afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji je, nema dvojbe, vrlo dobro upućen u to što se događa u njegovu dvorištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIje dugo viđen SVE SUMNJE SU POTVRĐENE Vrhovni vođa talibana je mrtav Slika nije dostupna Svi napadači ubijeni Kabul: Talibani napali predsjedničku palaču, htjeli raznijeti predsjednika Karzaija

Ublažena stajališta

' Pregovori s talibanima su počeli. Dobro se odvijaju. Strane snage, posebice SAD, same vode te pregovore' rekao je afganistanski predsjednik na konferenciji za novinare. Američko veleposlanstvo u Kabulu nije željelo komentirati Karzaijevu izjavu, koju je dao dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a na popisu svojih sankcija razdvojilo talibane i Al-Qa’idu, koji su dosad bili jednako tretirani. To je ozbiljan signal da je Zapad ublažio svoja stajališta o talibanima. Do sada su ih smatrali teroristima ravnima najzloglasnijim pripadnicima Al-Qa’ide. Američki dužnosnici, uključujući i predsjednika Baracka Obamu, najavili su prije da će za konačno rješenje sukoba u Afganistanu biti potrebni razgovori s talibanima. Njima je kao uvjet postavljeno da se odreknu Al-Qa’ide i nasilja te priznaju afganistansku vladu kao legitimnu.

Mnogi su mediji od početka godine pisali da postoje izravni kontakti SAD-a i nekih talibanskih predstavnika. New York Times objavio je da su američki dužnosnici najmanje tri puta razgovarali s vođom talibana Mulom Omarom. Početkom ovog mjeseca, američki ministar obrane Robert Gates ocijenio je da bi vojni pritisak na talibane mogao dovesti do 'realnih mogućnosti' za početak mirovnih pregovora do kraja ove godine.


Pomoć Pakistana

Mogućnost političkih pregovora daje nadu u napredak k mirnom rješenju ratnog sukoba u Afganistanu' rekao je Gates. On je, međutim, upozorio kako talibani, žele li igrati političku ulogu u Afganistanu, prvo moraju prihvatiti da neće na vojnom planu pobijediti SAD i njegove saveznike, kao i da se obavežu kako će vratiti oružje i prekinuti sve veze s Al-Qa’idom. Za nedavnog posjeta Pakistanu afganistanski predsjednik zatražio je od Islamabada da olakša kontakt s pobunjenicima koji bi eventualno željeli pregovarati. Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani potvrdio je spremnost svoje zemlje da pruži svaku moguću potporu Karzaiju. (Agencija Vlm)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene