Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci se 'igraju' s genima

Rast će im izgubljeni udovi: Stvaraju vojnika koji se može regenerirati?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Univerzalni vojnik, čini se, više neće biti stvar fikcije i glavni junak akcijskih filmova nego će takvi vojnici, ako je vjerovati projektu na kojemu radi američka vojska, uskoro postati stvarnost.

Odjel za razvoj američke vojske počeo se 'poigravati' s genima vojnika kako bi 'proizveo' vojnika koji će danima moći preživjeti bez hrane i vode, a s vremenom se nadaju i kako će tim njihovim 'vojnicima' ponovno moći izrasti udovi koje su izgubili u borbi.

Pročitajte i ovo Hrvatska vojska, ilustracija - 2 tragedija u Velikoj Gorici Tijekom vježbe preminuo vojnik Hrvatske vojske Helikopter Službe na terenu Nestao je američki helikopter s marincima

Znanstvenici u Pentagonu nadaju se kako će pronaći način na koji će moći utjecati na određene gene kako bi 'upravljali' ljudskim tijelom na što učinkovitiji način i, recimo, pospješili iskoristivost masnog tkiva, prenosi RT.

Čini se kako američka vojska ne radi samo na 'unapređivanju' svojih vojnika nego i na iskorištavanju njihovih sposobnosti do krajnjih granica. Prema riječima profesora Joela Garreaua sa Sveučilišta u Arizoni, već je osmišljen 'lijek' koji omogućava ljudima da stanu budni i na oprezu satima, a testirano je na pilotima helikoptera američke vojske.

>> Amerikanci razvili novo opasno cyber oružje?

'Nakon 40 sati budnosti utvrđeno je kako je koncentracija pilota bolja nego da su odmarali u međuvremenu. Supstanca je puno bolja od amfetamina, koji su toliko puta bili krivi za 'incidente' s prijateljskom vatrom, jer ne utječe na razumno razmišljanje i odlučivanje', objasnio je Garreau.

Ipak, najzanimljiviji projekt na kojemu rade znanstvenici američke vojske svakako je onaj regeneracije izgubljenih udova. 'Postoje slučajevi kada malena djeca iz neko razloga ostanu bez prsta pa im taj prst ponovno naraste. Važno je samo pronaći genetski uzrok te regeneracije', naglasio je Garreau.

Među ostalim istraživanjima Pentagonov odjel za buduće tehnologije ratovanja također pokušava osmisliti hipersonično vozilo, špijunske letjelice veličine insekata, mini satelite koji mogu uništiti letjelice i nove vrste cyber oružja. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene