Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bomba B53

Amerikanci rastavljaju bombu stotinu puta jaču od atomske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadnja od najrazornijih američkih nuklearnih bomba - oružje nekoliko stotina puta moćnije od bombe bačene na Hirošimu - rastavlja se gotovo pola stoljeća nakon što je proizvedena na vrhuncu Hladnog rata, javljaju američki mediji.

Posljednji dijelovi bombe B53 bit će rastavljeni u utorak u pogonu Pantex kod Amarilla u Teksasu, jedinom za sastavljanje i rastavljanje nuklearnog oružja u SAD-u. Thomas D'Agostino, ravnatelj uprave za nuklearnu sigurnost pri ministarstvu energetike taj je potez nazvao "važnom prekretnicom", koji je dio politike predsjednika Baracka Obame o smanjenju nuklearnog naoružanja u svijetu.

B53, proizvedena 1962. u jeku Kubanske krize, težila je 4500 kilograma i bila je veličine kombija. Bila je 600 puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu. Ta je bomba bila namijenjena uništenju pogona duboko ispod zemlje, a nosili su je bombarderi B-52. Zato što je napravljena starijom tehnologijom, a radili su je inženjeri koji su ili u mirovini ili su umrli, njezino rastavljanje je trajalo dulje vrijeme. (Hina)

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene