Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afganistan postaje novi Vijetnam?

Amerikanci podijeljeni, Gates opovrgava razmirice s Obamom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su sve dublje podijeljeni u pogledu pitanja treba li uopće tamo slati još 40.000 vojnika, a odobravanje javnosti za predsjednikovo upravljanje situacijom sve je manje. U međuvremenu, ministar obrane Robert Gates opovrgnuo je postojanje bilo kakve nesuglasice između administracije predsjednika Baracka Obame i vojske.

Dok predsjednik Barack Obama i njegovo ratno vijeće tjednima razrađuju novu strategiju rata u Afganistanu, Amerikanci su sve dublje podijeljeni u pogledu pitanja treba li uopće tamo slati još 40.000 vojnika. Odobravanje javnosti za predsjednikovo upravljanje situacijom sve je manje, pokazalo je novo ispitivanje The Washington Post-a i ABC News-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Slika nije dostupna Pentagon o slanju pojačanja u Afganistan i smanjenju snaga u Iraku

Obama na 'mukama'

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general Stanley McChrystal predložio je znatno povećanje američkog kontigenta, što podupire 47 posto ispitanih, dok mu se 49 posto protivi. Ispitivanje je pokazalo da velika većina Amerikanaca (63 posto) kaže da administraciji manjka jasan plan o rješavanju problema u Afganistanu. Odluka o snagama za Afganistan jedna je od najsloženijih i sudbonosnih strateških odluka o sigurnosti s kojima se suočava Obama u svom predsjedničkom mandatu. Ona nosi i velik politički rizik, bez obzira na to u kome smjeru išla, ocjenjuje Post u analizi ankete. Odlukom o slanju dodatnih snaga u Afganistan Obama može stvoriti jaz između sebe i svojih demokrata, od kojih većima kaže da taj rat 'ne vrijedi voditi'. Kod republikanaca, koji u anketi u velikoj većini podržavaju slanje pojačanja, odluka da se ne prihvati zahtjev zapovjednika s terena može pojačati protivljenje Obami.

Odluka idući tjedan?

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je jučer da odluku o revidiranoj strategiji i snagama za Afganistan treba očekivati idućih tjedana, puno prije potvrde rezultata drugog kruga afganistanskih predsjedničkih izbora zakazanih za 7. studenoga. U ispitivanju je 57 posto Amerikanaca kazalo da podržava način na koji Obama obnaša dužnost vrhovnog zapovjednika, no povjerenje u njegovo vodstvo u Afganistanu od proljeća se znatno smanjilo. U prijašnjim anketama, Obama je imao jednu od najvećih potpora baš za Afganistan, primjerice 63 posto u travnju. No sada 45 posto odobrava, a 47 posto ne odobrava način na koji rješava tamošnju situaciju.

Afganistan postaje novi Vijetnam?

Slanje još 40.000 američkih vojnika u Afganistan podupire samo trećina demokrata, dok mu se 61 posto protivi. Nasuprot tome, dvije trećine republikanaca podržava slanje traženih pojačanja. Neovisni birači podijeljeni su oko pitanja značajnog povećanja američkog kontigenta u Afganistanu, sa 47 posto koliko ih podržava i 50 posto koji se protive. Neki kritičari američke politike upozoravaju da se u Afganistanu zemlja zaglibljuje kao u ratu u Vijetnamu. Oko trećine ispitanih u anketi ABC/WP složilo se s tom ocjenom, dok dvije trećine drži da će se takav ishod izbjeći. Ispitivanje je provedeno telefonski od 15. do 18. listopada na nacionalnom uzorku od 1.004 odrasle osobe, a ima marginu greške od plus-minus tri posto.

Gates opovrgava razmirice

Američki ministar obrane Robert Gates je pak opovrgnuo postojanje bilo kakve nesuglasice između administracije predsjednika Baracka Obame i vojske u pogledu vojne strategije u Afganistanu. The New York Times piše kako 'među vojnicima raste napetost' zbog ovog pitanja, što je Gates, opovrgnuo kazavši kako su 'nagađanja o nesuglasicama netočna'

'Spomenuti članak ne odražava realno stanje. Naši časnici i vlada vrlo blisko surađuju', kazao je, dodavši da se predstavnici obiju strana gotovo svakodnevno sastaju i razgovaraju o tom problemu. U Afganistanu trenutačno boravi oko 65.000 američkih vojnika. Ondje pomažu domaćim vojnim snagama u borbi protiv talibanskih pobunjenika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene