Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amerikanci počinju deaktivirati korejsku nuklearku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki stručnjaci počet će do kraja tjedna u severnokorejskome nuklearnom kompleksu deaktivirati nuklearku koja proizvodi plutonij za nuklearno oružje, rekao je u četvrtak glavni američki nuklearni izaslanik.

Ekipa američkih stručnjaka danas je stigla u Pyongyang gdje će nadgledati demontiranje reaktora iz sovjetskoga razdoblja, jednoga pogona koji proizvodi nuklearno gorivo i drugoga koji potrošeno gorivo pretvara u plutonij.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U završnoj fazi Sj. Koreja ima plutonija za 6 do 8 nuklearnih bombi? Slika nije dostupna Hillary Clinton 'Napori Irana su uzaludni, a Pjongjang nema prijatelja'

Christopher Hill, glavni američki izaslanik na šesterostranim
pregovorima o nuklearnome programu Sjeverne Koreje, rekao je da američka ekipa ima "precizan popis mjera" i da će u petak ili subotu doći u nuklearni kompleks i početi demontiranje.

"Fizički će demontiranje vjerojatno početi krajem tjedna", rekao je Hill novinarima. 

"Mi smatramo da imamo sveobuhvatan plan koji će biti
djelotvoran i pomoću njega ćemo ostvariti demontiranje kakvo želimo".

Hill se u srijedu sastao sa sjevernokorejskim predstavnikom za pregovore Kimom Kye-gwanom i s njime razgovarao o koracima koje treba poduzeti radi demontiranja nuklearke u Yongbyonu.

U pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju sudjeluju dvije Koreje, Sjedinjene Države, Japan, Rusija i Kina. Službeni je Pyongyang pristao do kraja 2007. deaktivirati glavna nuklearna postrojenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene