Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučili poštivati putnike

Amerikanci preispituju mjere pretraživanja u zračnim lukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci su odlučili preispitati nove metode skeniranja i pretraživanja putnika u zračnim lukama.

Nakon vala nezadovoljstva američka Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) odlučila je metode preispitati kako bi bile što je moguće manje nametljive. 'Razumijemo zabrinutost javnosti zbog zaštite privatnosti kod novih metoda sigurnosnih provjera. Vrlo je mali udio od 34 milijuna ljudi koji su letjeli od uvođenja novih mjera prošlo kroz pomnu fizičku pretragu tijela kroz odjeću, koja zbog dodirivanja intimnih dijelova tijela izaziva najviše nezadovoljstva putnika', istaknuo je ravnatelj TSA.

Pročitajte i ovo Ilustracija drama na pisti Avion s putnicima zaustavljen u zračnoj luci, iz kovčega curio radioaktivni materijal? Petero zaposlenika prebačeno u bolnicu Zrakoplovi Lufthanse "Žao nam je" Velika europska aviokompanija ide u štrajk, otkazani letovi 200 tisuća putnika

>> U europskim zračnim lukama panika, kod nas straha nema

'Razmotriti ćemo kako možemo skeniranje učiniti najučinkovitijim uz najmanje nametljiv način, znajući da uvijek postoji kompromis između sigurnosti i privatnosti', rekao je Pistola. TSA je sada postavila nove skenere za cijelo tijelo u 70 od 450 zračnih luka u SAD-u. Agenti TSA na sigurnosnim provjerama ne vide snimke skeniranja, već se one analiziraju u odvojenoj prostoriji, gdje službenici TSA ne znaju identitet putnika.

Putnici koji odbiju skeniranje, moraju proći tzv. prepipavanje, kod kojeg agenti TSA znaju rubno dodirivati i genitalije putnika, pa su učestali prigovori da se radi o ponižavajućem tretmanu. Neki od putnika traže da se skinu goli za pregled kako bi izbjegli prepipavanje. Bijela kuća je u ponedjeljak objavila da će vlada uzeti u obzir zabrinutost javnosti i pritužbe putnika kod preispitivanja novih metoda sigurnosne provjere kod ukrcaja u zrakoplov. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene