Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom topovi

VIDEO Pogledajte što Amerikanci do 2030. ugrađuju u avione

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska razvija posebno oružje za novu generaciju svojih borbenih zrakoplova.

Američko ratno zrakoplovstvo planira staviti oružje na bazi lasera do 2030. godine, prenosi Business insider, pozivajući se na nedavno objavljeni dokument ARFLA-a (Air Force Research Laboratory).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci U Hrvatskoj ponovno u porastu trend koji ugrožava živote pilotima i putnicima zrakoplova Izraelski F-16 (Foto: Dnevnik.hr) Potvrđena izvrsna suradnja Krstičević se sastao s predstavnicima Lockheed Martina u MORH-u

Obzirom na potrebne preduvjete, elementi tog oružja morat će biti spremni za laboratorijsko testiranje do listopada 2014., dok spremnost za testiranje na zrakoplovima u simuliranoj okolini mora biti ostvarena do 2022. godine.

>> 'Iscurilo' iz Pentagona: F-35 nema nikakve šanse u zračnoj borbi

U tu svrhu razvijaju se tri laserska uređaja: mali laser za označavanje i osljepljivanje optičkih senzora neprijateljskih zrakoplova, laser srednje veličine za onesposobljavanje raketa zrak-zrak te visoko energetski laser, koji bi služio kao ofenzivno oružje umjesto topova, a možda i raketa kratkog dometa.

Navedena opružja moraju biti upotrebljiva na visinama i do 20 kilometara te pri brzinama između 0,6 i 2,5 macha. Tri tvrtke, Northrop Grumman, Lockheed Martin i Boeing, izrađuju lasere za američku vojsku. Grumman za mornaricu, Lockheed za zrakoplovstvo, a Boeing za kopnenu vojsku.

Američko ratno zrakoplovstvo već je upotrebljavalo lasersko oružje na Boeingu 747, a zamišljeno je bilo kao oružje protiv balističkih projektila. Međutim, taj je program otkazan, no znanje iz tog programa i dalje je primjenjivo.

Novi laserski sustav vjerojatno će se ugraditi prvo na zrakoplove F/A-XX, koji bi trebao u budućnosti zamijeniti super uspješni F-18 Super Hornet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene