Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droge žarkih boja: Rush, Mister Happy...

Amerika u NAJVEĆOJ AKCIJI protiv sintetičkih droga: Uhićene stotine osoba, 'palo' 350 kg droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke vlasti provele su u srijedu dosad najopsežniju akciju protiv sintetičkih droga, nanijevši težak udarac proizvođačima i dilerima narkotika uglavnom namijenjenih mlađim korisnicima, objavila je Uprava za narkotike (DEA).

Agenti su uhitili više od 150 osoba i pretražili više od 375 kuća u 35 saveznih država i pet zemalja izvan SAD-a, kažu u DEA-i. Više od 350 kilograma sintetičkih droga zaplijenjeno je u posljednja tri dana, dodaju u upravi.

Dužnosnici DEA-e su na konferenciji za novinare rekli su da je droga obojena žarkim bojama, poznata kao "Rush", "Spice" i "Mister Happy" prodavana tinejdžerima i mladima u trgovinama i na ulici.

"Mete su joj bile posebno ranjive skupine našega društva", rekao je James Capra, dikrektor operacija DEA-e. Tragovi milijuna dolara zarađenih prodajom narkotika vode u zemlje s Bliskog istoka i drugdje, dodao je. Sintetičke droge najčešće se lažno etiketiraju kao biljni pripravci, sol za kupku, sredstva za čišćenje nakita ili biljna hrana. Izrađene su od biljnoga materijala u koji je ubačena psihoaktivna tvar slična THC-u, aktivnoj tvari u marihuani, kažu u DEA-i.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Međunarodni dan protiv zlouporabe droge: U Hrvatskoj više od 20.000 konzumenata

Capra je odbio povezati sintetičke droge s protuameričkim ekstremistima na Bliskome istoku, no napomenuo je da se su se te skupine u prošlosti oslanjale na prodaju zabranjenih narkotika kao izvora financiranja svojih aktivnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene