Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krive međunarodnu zajednicu

Amerika strahuje od rata u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki analitičari strahuju od pogoršanja situacije u BiH dođe li do smanjenja angažmana međunarodne zajednice. Predviđaju da bi moglo doći do promjene retorike, njezinog zaoštravanja, te ekonomske krize. Tu bi situaciju mogli iskoristiti nacionalisti kako bi isprovocirali neku vrstu sukoba, prenosi portal Pincom.

Iako navode kako je riječ rat možda pretjerana, vjeruju kako je ua takvoj situaciji gotovo nemoguće izbjeći javne nemire i pobunu, a prema njihovom mišljenju u Washingtonu se boje upravo toga, jer je, tvrde situacija u Bosni danas nestabilnija nego prije 10 godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lajčak: Uz SSP BiH se više nikada neće vratiti krvavim sukobima Slika nije dostupna Iz zeničkog zatvora pušten potencijalni terorist

Ravnatelj projekta Novih europskih demokracija pri Centru za strateške i međunarodne studije i jedan od sudionika cjelodnevne konferencije o budućnosti BiH u Washingtonu Janusz Bugajski izjavio je za Glas Amerike da bi uz političku nestabilnost BiH trenutno teška ekonomska situacija mogla dovesti do nereda.

Donald Hays, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH, istaknuo je kako tamošnji građani moraju imati na umu da vrijeme ne stoji, budućnost je u prvome redu u njihovim rukama, a tek nakon toga u rukama EU-a. James Lyon iz Vijeća za politiku demokratizacije, naveo je da u BiH postoje znaci upozorenja da bi neka vrsta sukoba mogla biti bliža nego što neki misle, prenosi Glas Amerike.

Nakon 13 godina intenzivnih međunarodnih napora u BiH, provođenje reformi može se nazvati neuspjehom, vlada je uveliko nefunkcionalna i vođena etničkim imperativima, neki su od komentara s konferencije iz Washingtona, koji međunarodnoj zajednici zamjera da ne poriču ozbiljnost situacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene