454850
454850
454850
454850
454850

AMERIKA ŠIRI NAPADE NA ISLAMSKU DRŽAVU Sljedeća na redu je Raqqa

Ofenziva na Mosul mogla bi donijeti terorističke napade Europi jer bi se nakon pada ISIS-ovih uporišta džihadisti potekli iz Europe mogli vratiti u svoje zemlje.

 
 
 
 
Iračke snage u ofenzivi na Mosul (Foto: AFP)
Iračke snage u ofenzivi na Mosul (Foto: AFP)

Sjedinjene Države očekuju da će se ofenziva protiv Islamske države na njezino uporište u iračkome gradu Mosulu preklopiti s bitkom za Raqqu, rekao je američki ministar obrane Ash Carter u Parizu dajući naslutiti skorašnji početak ofenzive na taj grad koji je glavno uporište ISIS-a u Siriji.

Potpomognute zračnom kampanjom saveznika predvođenih SAD-om, iračke snage već devet dana napreduju prema Mosulu u ofenzivi kojom žele protjerati ISIS,  što se već nazire kao najveća vojna operacija u Iraku u zadnjih deset godina. Sama kampanja mogla bi trajati tjednima ili čak mjesecima.

"Da, bit će preklapanja i to je dio našeg plana, na to smo spremni", rekao je Carter na konferenciji za novinare u Parizu nakon sastanka 13 zemalja sudionica vojne koalicije protiv ISIS-a. Nije iznio pojedinosti, no njegova izjava daje naslutiti da bi uskoro mogla početi ofenziva na Raqqu, uporište ISIS-a u Siriji.

Ash Carter, američki ministar obrane (Foto: AFP)

Ash Carter, američki ministar obrane (Foto: AFP)

Francuski predsjednik François Hollande je na skupu ministara obrane upozorio da koalicija mora pomno pratiti kretanje ISIS-ovih boraca između jednog grada do drugog. "U tim kolonama stanovnika koji bježe iz Mosula skrivat će se teroristi i pokušati krenuti dalje, posebno prema Raqqi", rekao je te se zauzeo za jaču suradnju obavještajnih službi kako bi se takvi teroristi identificirali među izbjeglicama.

Upozorio je da bi ofenziva na Mosul mogla donijeti terorističke napade Europi jer bi se nakon pada ISIS-ovih uporišta džihadisti potekli iz Europe mogli vratiti u svoje zemlje."Moramo vrlo budno pratiti povratak stranih boraca", rekao je francuski predsjednik. Sastanak je održan tek nekoliko tjedana prije prve godišnjice napada na Pariz 13. studenoga, u kojima je ISIS ubio 130 osoba.

Od 2014., džihadisti ISIS-a osvojili su dijelove Iraka i Sirije i na njima je vođa skupine Abu Bakr al-Baghdadi proglasio "kalifat" u lipnju 2014., no do početka listopada 2016. izgubio je više od četvrtine osvojenih teritorija. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se