Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za ofenzivu

Amerika počela isporučivati oružje Kurdima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države počele su isporučivati oružje kurdskim borcima koji se na sjeveru Sirije bore protiv Islamske države, objavio je Pentagon, ispunivši tako obećanje koje je razbjesnilo Tursku.

"Počeli smo isporučivati lako oružje i vozila kurdskim borcima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskom savezu koji se bori protiv džihadista IS-a", rekao je glasnogovornik Pentagona Adrian Rankine-Galloway.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda"

Do isporuke tog oružja došlo je uoči ofenzive koja se priprema na grad Raku, de facto glavni grad IS-a u Siriji. Pentagon smatra da su SDF jedina snaga kadra zauzeti taj grad.

Predsjednik Donald Trump je odlučio početkom svibnja naoružati kurdske milicije Jedinice zaštite kurdskog naroda. Međutim, Turska tvrdi da su te jedinice povezane s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), separatističkom organizacijom u Turskoj koju Ankara naziva terorističkom, kao i njezini zapadni saveznici.

Sjedinjene Države su pokušale smiriti Tursku, saveznika u NATO-u, tvrdeći da će oružje biti kontrolirano dijeljeno kako ne bi stiglo do Turske. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene