Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sandy i Isaac

Amerika na meti katastrofalnih oluja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovu su godinu obilježile i strašne oluje Sandy i Isaac koje su 'poharale' dijelove SAD-a.

'Superoluja' Sandy

Oluja Sandy, koja se klasificirala kao posttropski ciklon jedna je od najvećih oluja koje su ikada pogodile SAD-a. Na kopno je stigla oko 10 kilometara jugozapadno od Atlantic Cityja s brzinom vjetrova od 129 kilometara na sat i praćena obilnom kišom. Oluja takve snage, na samom kraju sezone uragana, nije zabilježena čak dvadeset godina.

Da je bila izuzetno jaka, svjedoče i brojni nazvi poput 'superoluja', 'strašna oluja', a neki su je prognostičari nazivali i 'Frankenstienskom olujom'. Kada se sve zbroji, čini se da je sve te nazive i 'zaslužila'.

>> Šokantno: Sandy 'izbrisala' dio obala New Jerseyja

Naime,tijekom njezina 'haranja' najviše je pogođena istočna obala SAD-a, a 118 osoba izgubilo je život. Oluja je više od osam milijuna ljudi ostavila bez električne energije na pordučju New Jerseya, New Yorka i nekoliko susjednih država. Iza sebe je ostavila i materijalnu štetu od nekoliko desetaka milijardi dolara. Time se upisala kao jedna od najskupljih prirodnih katastrofa u američkoj povijesti.

Amerikanci su sa strepnjom dočekali 'oluju stoljeća', ne znajući s čim će se suočiti. Upozorenja su dolazila sa svih strana. Američki predsjednik Barack Obama upozoravao je građane da uragan shvate ozbiljno te da postupaju u skladu s upozorenjima lokalnih vlasti. U New Yorku se evakuiralo 375.000 ljudi, a izvanredno stanje je bilo uvedeno u državama Connecticut, Massachusets, Maryland, Sjeveverna Karolina, New Hampshire, New York, Pennsylvania, New Jersey, Vermont i Virginia.



Poplave i požari uništili su domove stotina ljudi, a vjetar je bio toliko jak da je cijela stabla čupao iz zemlje. New York je bio u kaosu, u plamenu su bile zgrade, obiteljske kuće, padale su fasade s objekata te je eksplodirala jedna elektrana. Oluja je donijela vodeni val visok 4,3 metra na južni Manhattan, bilo je poplavljeno nekoliko tunela, dok je sustav podzemne željeznice bio potpuno poplavljen i zatvoren puna četiri dana. U svojih 108 godina postojanja nikad nije bio toliko uništen.

Privremeno je bio uveden i 'autobusni most' između Manhattana i Brooklyna, budući da su četiri od sedam tunela, koji povezuju te dvije četvrti ispod East Rivera, bila pod vodom. Fotografije i snimke koje su pristizale s pogođenih područja doista su izgledale apokaliptično. Zatvorena je bila i burza u New Yorku te uredi na Wall Streetu. To je, inače, prvi put nakon 1985. godine da je Burza u New Yorku zatvorena.

Zračni promet je bio u potpunom kaosu, otkazalo se tisuće letova i brojali financijski gubitci. Drugim riječima, istočna obala koja je inače najgušće naseljeno područje SAD-a bila je nekoliko dana potpuno paralizirana, a osim kiše, na nekim područjima je padao i snijeg.

Budući da se dogodila neposredno prije predsjedničkih izbora, utjecala je i na predsjedničku kampanju, tako da je Obama na određeno vrijeme prekinuo svoju izbornu kampanju i vratio se svojim državničkim dužnostima, a skupove je otkazao i njegov republikanski suparnik Mitt Romney. Zbog opsega devastacije, Obama je u državama New York i New Jersey proglasio stanje velike katastrofe.



Oluja Isaac

Obama je svoju kampanju prekidao i krajem kolovoza kada je u Louisiani proglašeno izvanredno stanje zbog tropske oluje Isaac koja je, kada je stigla do SAD-a, prerasla u uragan prve kategorije. Izvanredno stanje proglasili su i guverneri Floride, Mississippija i Alabame.

No, prije nego je stigla do SAD-a, oluja je na Haitiju odnijela 24 života, a zahvatila je i Kubu. Zbog velikih valova duž istočne obale iz obalnog područja je evakuirano više tisuća ljudi, dok su drugi evakuirani uz rijeke zbog straha od mogućih poplava. Nakon, Haitija i Kube, oluja je brzinom 30 kilometara na sat i vjetrovima brzine i do 130 kilometara na sat, krenula prema sjeverozapadu u smjeru Floride.

>> Obama obišao područja pogođena uraganom, obećava pomoć

Oluja je primorala stanovnike Mississippija i Louisiane, koji žive uz područje rijeke Tangiaphoa, na evakuaciju zbog teškog oštećenja brane na rijeci. Stanovnici su morali napustiti to područje, a spašavali su samo najnužnije. Više od 545.000 domaćinstava u Louisiani ostalo je bez električne energije.

Na udaru se našlo i područje New Orleansa koje je 2005. pogodio uragan Katrina. Isaac nije bio toliko strašan, ali je izazvao poplave u izvangradskim područjima. Šteta je bila relativno mala zahvaljujući nasipima koji su izdržali i zaštitili područja koja su teško stradala u poplavama prije sedam godina, nakon uragana Katrina. Uglavnom su stradala stabla i električni vodovi. No, kada se ukupno zbroji, Isaac je SAD- u prouzročio materijalnu štetu od 2 milijarde dolara te je uzeo 7 života.

Pročitajte i ovo Zagrijava se Arktik - 6 Zabrinjavajuća najava Upozorenje meteorologa: Zbog globalnog zagrijavanja češće možemo očekivati snažne oluje Ivan Čačić Ekstremno vrijeme Meteorolog Čačić o učestalim nevremenima i poplavama, izdvojio je jedan problem: "To je dovelo do toga da je tlo zasićeno vodom i svaki pljusak je problematičan"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene