Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Clinton dočekala kineskog predsjednika

'Američko-kineski odnosi ključ su svjetske stabilnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da administracija predsjednika Baracka Obame želi pronaći što je moguće više zajedničkih interesa u suradnji s Kinom.

Clinton je američko-kineske odnose nazvala ključem svjetske stabilnosti u 21. stoljeću. Clinton je u razgovoru za NBC, povodom posjeta SAD-u kineskog predsjednika Hua Jintaoa, rekla da SAD 'želi istražiti sve mogućnosti suradnje u kojima će obje strane biti pobjednice'. 'Naš odnos će u velikoj mjeri odrediti mir, stabilnost i blagostanje u svijetu u 21. stoljeću', rekla je Clinton.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

>> Kina ne želi da SAD sudjeluje u rješavanju spora Kina-Japan

Kineski predsjednik Hu stigao je u utorak navečer u dvodnevni državni posjet SAD-u. Kineskom predsjedniku u Washingtonu će biti ukazane najveće državničke počasti uključujući i državnu večeru u Bijeloj kući u srijedu, za razliku od 2006. kada je s predsjednikom Georgeom W. Bushem imao samo radni ručak.

Predsjednik Hu bi u srijedu također trebao imati radni ručak u State Departmentu, čiji je domaćin potpredsjednik SAD-a Joe Biden, zajedničku konferenciju za tisak s Obamom, zajedničko pojavljivanje na susretu američkih i kineskih poslovnih čelnika, te susret s republikanskim i demokratskim čelnicima Kongresa.

Huov posjet SAD-u događa se u vrijeme napetosti između dviju vodećih svjetskih sila oko gospodarskih, trgovinskih i sigurnosnih pitanja. Kina je svjetska sila u nastajanju, s bruto nacionalnim proizvodom koji je trećina od američkih 14,6 tisuća milijardi dolara, ali bi po prognozama ekonomista do 2025. mogao premašiti američki BDP.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD-a, nakon Kanade i Meksika, no odnose obilježava neravnoteža s 334 milijarde dolara američkog uvoza u 2010. i samo 82 milijarde dolara američkog izvoza u Kinu, što će biti jedna od tema bilateralnih razgovora. Također su najavljeni razgovori o problemu podcijenjenosti kineske valute juana i otvaranju kineskog tržišta za američke proizvode. Kina je također i najveći američki vjerovnik, koji posjeduje oko 896 milijardi dolara obveznica ministarstva financija SAD-a. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene