Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzo i jeftino

BILO JE SLUČAJNO, ČASNA RIJEČ Znanstvenici od CO2 napravili - alkohol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su pronašli način kako da od svima najomraženijeg stakleničkog plina, ugljičnog dioksida (CO2), uz pomoć vode, naprave alkohol.

Tim znanstvenika iz američkog Nacionalnog laboratorija Oak Ridge u Tennesseeju razvio je proces pomoću kojeg može CO2 pretvoriti u etanol. Do otkrića su došli, kažu, posve slučajno, prenosi Popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavila NASA Zapanjujuć video - Evo što CO2 radi kad jednom završi u zraku! Slika nije dostupna Otkriće kemičara Je li ovo budućnost borbe protiv zagađenja?!

Inicijalno je navedeni tim znanstvenika imao namjeru CO2 pretvoriti u metanol, plin koji se ispušta pri vulkanskim aktivnostima i koji otpuštaju i mikrobi. Metanol je za čovjeka vrlo štetan, jer ako ga se unese u organizam, izaziva sljepoću.

Uz malo sreće, američki znantvenici su umjesto metanola dobili bazu svih alkoholnih pića u svijetu te potencijalno otkrili i način kako napraviti još jedan izvor goriva.

Isto tako iznenađujuće bilo je i otkriće da njihova metoda za kemijski preobražaj CO2 treba vrlo malo vanjskog utjecaja, odnosno drugim riječima, riječ je o relativno jednostavnom procesu.

Za konverziju CO2 u etanol bio im je potreban maleni čip, veličine svega kvadratnog centimetra, koji je prekriven sićušnim šiljcima od dušika, promjera svega par atoma i u koji su još ugrađeni sloj ugljika i malena bakrena kuglica na vrhu. Taj se čip uroni u vodu i u istu vodu dodaje se i CO2. Bakrena kuglica služi kao "gromobran", privlačeći elektricitet i pokrećući prvi korak konverzije CO2 i vode u etanol. Ugljikov premaz služi za dovršetak tog procesa.

Šef navedenog istraživačkog tima, Alex Rondinone, pojasnio je otkriće kao obrnuti proces izgaranja - gdje etanol u kombinaciji s kisikom tijekom izgaranja stvara CO2 i vodu, kao i energiju. Dakle, ono što su znanstvenici sad uspjeli napraviti, jest zatvoriti taj energetski krug i stalno koristiti iste resurse u dva odvojena procesa.

Kako su materijali za proizvedeni čip lako dostupni i jeftini, američki znanstvenici vjeruju da se proces može napraviti i na većoj razini i s jednakim uspjehom te da bi čitava stvar i dalje trebala biti jeftina ili barem jeftinija od neke druge alternative.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene