453942
453942
453942
453942
453942

BILO JE SLUČAJNO, ČASNA RIJEČ Znanstvenici od CO2 napravili - alkohol

  • , 21.10.2016., 07:57
  • Autor:
  • komentara

Znanstvenici su pronašli način kako da od svima najomraženijeg stakleničkog plina, ugljičnog dioksida (CO2), uz pomoć vode, naprave alkohol.

 
 
 
 
Etanol i ugljični dioksid (Fotomontaža/Ilustracija/Guliver/Thinkstock)
Etanol i ugljični dioksid (Fotomontaža/Ilustracija/Guliver/Thinkstock)

Tim znanstvenika iz američkog Nacionalnog laboratorija Oak Ridge u Tennesseeju razvio je proces pomoću kojeg može CO2 pretvoriti u etanol. Do otkrića su došli, kažu, posve slučajno, prenosi Popsci.com.

Inicijalno je navedeni tim znanstvenika imao namjeru CO2 pretvoriti u metanol, plin koji se ispušta pri vulkanskim aktivnostima i koji otpuštaju i mikrobi. Metanol je za čovjeka vrlo štetan, jer ako ga se unese u organizam, izaziva sljepoću.

Uz malo sreće, američki znantvenici su umjesto metanola dobili bazu svih alkoholnih pića u svijetu te potencijalno otkrili i način kako napraviti još jedan izvor goriva.

Isto tako iznenađujuće bilo je i otkriće da njihova metoda za kemijski preobražaj CO2 treba vrlo malo vanjskog utjecaja, odnosno drugim riječima, riječ je o relativno jednostavnom procesu.

Za konverziju CO2 u etanol bio im je potreban maleni čip, veličine svega kvadratnog centimetra, koji je prekriven sićušnim šiljcima od dušika, promjera svega par atoma i u koji su još ugrađeni sloj ugljika i malena bakrena kuglica na vrhu. Taj se čip uroni u vodu i u istu vodu dodaje se i CO2. Bakrena kuglica služi kao "gromobran", privlačeći elektricitet i pokrećući prvi korak konverzije CO2 i vode u etanol. Ugljikov premaz služi za dovršetak tog procesa.

Šef navedenog istraživačkog tima, Alex Rondinone, pojasnio je otkriće kao obrnuti proces izgaranja - gdje etanol u kombinaciji s kisikom tijekom izgaranja stvara CO2 i vodu, kao i energiju. Dakle, ono što su znanstvenici sad uspjeli napraviti, jest zatvoriti taj energetski krug i stalno koristiti iste resurse u dva odvojena procesa.

Kako su materijali za proizvedeni čip lako dostupni i jeftini, američki znanstvenici vjeruju da se proces može napraviti i na većoj razini i s jednakim uspjehom te da bi čitava stvar i dalje trebala biti jeftina ili barem jeftinija od neke druge alternative.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se